TDR GUBI TRŽIŠTE

Hrvati ‘na crno’ popušili 80 mil. kutija cigareta

TDR je lani izgubio 5,7 posto tržišnog udjela. Prihvaćanje porezne politike EU prijeti nestanku jeftinih brendova
Zagreb, 080108.Ilustracija na temu pusenja, pusenje, cigarete, cigareta.Foto : Nina Djurdjevic / Cropix
 Nina Đurđević / Cropix

ZAGREB - Usklađivanje hrvatskih poreza s poreznom politikom EU te povećanje trošarina koje su podigle cijene cigareta, ali i pad pad kupovne moći doveli su do seljenja potrošnje u zonu sive ekonomije i pada ukupnog legalnog tržišta za dramatičnih osam posto. U proteklih godinu dana rast “crnog tržišta” procjenjuje se na 15 do 20 posto, što znači da je oko 80 milijuna kutija cigareta nelegalno ušlo u Hrvatsku, bilo preko prodaje na crno ili pojedinačnim prijenosom cigareta iz susjednih država, gdje su one daleko jeftinije. - To je u maloprodaji vrijednost od oko milijardu kuna, zbog čega je proračun izgubio od 450 do 500 milijuna kuna - rekao je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

Usklađivanje s EU

Iako je država prošle godine značajno povećala trošarine na domaće cigarete, zbog navedenih problema izostalo je povećanje prihoda državnog proračuna po toj osnovi, rekao je Tomašković. Zbog rasta trošarina te izjednačavanja u tom dijelu skupljih i jeftinijih brendova TDR je izgubio oko 5,7 posto tržišta. Svi ti problemi doveli su do značajnog rasta prodaje jefitnijih brendova cigareta, a sve više se ljudi okreću i pušenju rezanog duhana, čija se potrošnja utrostručila tijekom 2009. Ako Vlada prije ulaska Hrvatske u EU bez prijelaznog razdoblja prihvati smjernice EU o novoj trošarinskoj politici kojom se povećavaju i izjednačavaju porezna opterećenja na sve cigarete, u Hrvatskoj će cijene u nižem i srednjem segmentu drastično porasti te će nestati jeftiniji brandovi, rekao je Tomašković.

Pad prihoda

TDR je lani prodao gotovo 13 milijardi cigareta, a prihodi su tvrtki smanjeni na 231 milijun eura, odnosno bili su manji za 27 milijuna eura u odnosu na 2008. Tvrtka je prošle godine u proračun na osnovi trošarina uplatila 2,4 milijarde kuna, dok je ukupni prihod od trošarina na duhanske prerađevine bio oko tri milijarde kuna.

Prema kupovnoj moći cigarete kod nas najskuplje

Iako će cijene cigareta u Hrvatskoj i dalje rasti zbog usklađivanja s EU, u TDR-u tvrde da je cijena kutije cigareta kod nas već sada, prema paritetu kupovne moći, veća od cijena u Europskoj Uniji. Tako je, kako tvrde, cijena kutije cigareta 5,4 eura, dok je prosjeku u EU 3,4 eura, a u Sloveniji 2,8 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 10:20