OBVEZUJUĆA PONUDA

Ina otkrila: Želimo kupiti sve benzinske postaje OMV-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

OMV je još potkraj prošle godine najavio da se želi povući s hrvatskog i bosanskohecegovačkog tržišta
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Ina je podnijela obvezujuću ponudu za preuzimanje OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdili su nam u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji.

- Slijedom OMV-ove obavijesti o povlačenju s tržišta Hrvatske i BiH, odnosno o prodaji 63 benzinske postaje u Hrvatskoj i 28 postaja u BiH, Ina je u lipnju ove godine podnijela indikativnu ponudu za preuzimanje OMV-ih postaja u tim zemljama.

Nadalje, 3. rujna podnesena je i obvezujuća ponuda za preuzimanje stopostotnog udjela u tvrtkama OMV Hrvatska i OMV BiH. Ova ponuda u skladu je s Ininim ciljem osnaživanja svoje maloprodajne i veleprodajne pozicije u Hrvatskoj i regiji - rekli su nam u Ini.

OMV je još potkraj prošle godine najavio da se želi povući s hrvatskog i bosanskohecegovačkog tržišta. Kao razlog toga u OMV-u su naveli postupno pomicanje fokusa svojeg poslovanja od prerade i trgovine naftnim derivatima prema istraživanju i proizvodnji te plinu i energiji.

U tako redefiniran poslovni plan OMV-a maloprodajna mreža na Balkanu očito se više ne uklapa pa je austrijska naftna kompanija najavila da će otvoriti pregovore s potencijalnim kupcima.

Kao mogući kupci OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj i BiH proteklih su se mjeseci spominjali brojni igrači na naftnom tržištu u regiji.

Jedan od najozbiljnijih u iskazivanju tog interesa bio je ruski naftni div Zarubežnjeft, koji je svoje poslovno carstvo već proširio na susjednu BiH, odnosno njen manji entitet Republiku Srpsku, u kojoj posjeduje i rafineriju nafte u Bosanskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:57