A TO JE BEZ HAC-A I HRVATSKIH VODA

Katastrofalno poslovanje državnih tvrtki: Javna poduzeća u minusu su više od 360 milijuna kuna

Prema financijskim polugodišnjim podacima Ministarstva financija, 19 javnih poduzeća zabilježilo je ukupan gubitak od 364 milijuna kuna, dok za dva poduzeća nema podataka o dobiti, a riječ je o Hrvatskim autocestama i Hrvatskim vodama.

Hrvatske željeznice

Hrvatske željeznice su s gubitkom od 173,9 milijuna kuna najveći gubitaš među 21 javnim poduzećem. Hrvatske željeznice ujedno su i najveći dužnik, pa prema financijskom izvješću, obveze su mu povećane na 3,6 milijardi kuna.

Većina poduzeća u prvih je pola godine povećalo gubitak ili smanjilo dobit u odnosu na isto polugodište prošle godine. Tako su Hrvatske šume sa 11,2 milijuna kuna dobiti, u prvom polugodištu ove godine smanjile dobit na 2,4 milijuna kuna. Slično je i s Plinacrom čijih je 28,8 milijuna kuna dobiti smanjena 60 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Pad Lutrije

Dobit Hrvatske lutrije smanjena je 19 posto te je iznosila 3,7 milijuna kuna. Fina je među rijetkim javnim poduzećima koja je zabilježila rast dobiti. Njezina dobit je u prvih šest mjeseci povećana za tri i pol milijun kuna te je na kraju lipnja dosegnula 36,6 milijuna kuna. Hrvatska radio televizija je u prvom ovogodišnjem polugodištu zabilježila gubitak od milijun kuna, za razliku od prvog prošlogodišnjeg polugodišta kada je dobit iznosila 7,5 milijuna kuna.

Javna je televizija smanjila svoje dugoročne obveze koje su pale ispod 100 milijuna kuna, ali je i značajno povećala kratkoročne obveze, sa 539,5 milijuna kuna koliko su iznosile u 2011., na 733 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine. Najveći dio od 360 milijuna kuna otpada na obveze prema bankama dok za doprinose i poreze, zbog čega je HRT i završio na listi poreznih dužnika, duguje 159 milijuna kuna.

Skriveni podaci

Hrvatska pošta sličan je slučaj kao i HRT - i ona je u ovogodišnjem polugodištu zabilježila gubitak, dok je u istom razdoblju lani poslovala s dobitkom. Tako je HP u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio nešto više od 10 milijuna kuna gubitka, dok je samo godinu dana prije poslovao sa 27 milijuna kuna dobiti. Hrvatske autoceste prijavile su samo prihod od 534 milijuna kuna, dok je rubrika u kojoj se zapisuje dobit ili gubitak ostala prazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:11