NAKON IZVJEŠĆA MOODY'SA

KREDITNI REJTING HRVATSKE MOGAO BI RASTI? Šantić: 'Očekujem poboljšanje ocjene u 2018. kod barem dvije rejting agencije'

Moody's agencija, New York
 Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy

Hrvatska je napravila značajan iskorak u javnim financijama, ali mora ubrzati reformski proces, najnovija je poruka iz rejting agencije Moody's.

"Ako zemlja sljedećih godina ne bude u stanju primijeniti sveobuhvatan program strukturnih reformi, to bi moglo voditi sporijem rastu i povećanju javnoga duga u dugom roku", upozoravaju analitičari Moody'sa u novom izvješću o Hrvatskoj.

I u Moody'su ističu da Hrvatska u ovoj godini može računati na nešto sporiji gospodarski rast, od 2,7 posto. To je, ocjenjuju u toj bonitetnoj kući, bliže procijenjenoj prosječnog stopi rasta hrvatskoga gospodarstva od 2 do 2,5 posto u srednjem roku.

Upozorenje Moody'sa o potrebi ubrzanja reformi dolazi nakon što je na isti problem nedavno upozorila i Europska komisija. I domaći ekonomisti ukazuju na nužnost ubrzanja reformskog procesa.

- Definitivno je potrebno ubrzati strukturne reforme. Bez toga, teško je očekivati značajniji rast kreditnog rejtinga, a posebno povratak u investicijski status - kaže Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke.

Hrvatska kod Moody'sa ima kreditni rejting Ba2. Riječ je o špekulativnom rejtingu, koji investitorima govori da smo prilično rizična zemlja. Iako Moody's zasad nije promijenio ocjenu rizičnosti Hrvatske, domaći ekonomisti smatraju da je trend povećanja hrvatskog rejtinga počeo, što se vidjelo i kada je u siječnju bonitetna kuća Fitch povisila hrvatski rejting, no da je za povećanje rejtinga ipak potrebna brža provedba reformi.

- Očekujem poboljšanje rejtinga u 2018. kod barem dvije rejting agencije. Ne isključujem mogućnost da nam Moody's do kraja godine poveća rejting - zaključuje Šantić.

Inače, u pluseve Hrvatskoj u Moody'su ubrajaju prije svega smanjenje proračunskog manjka i udjela javnoga duga u bruto domaćem proizvodu (BDP). Javni je dug Hrvatske, ocjenjuju, prošle godine, prema svemu sudeći, pao ispod 80 posto BDP-a. Mudra fiskalna politika, dodaju u Moody'su, Hrvatskoj je lani omogućila da izađe iz Procedure prekomjernog deficita (EDP), kaznenog mehanizma EU za članice koje muku muče s održivošću javnih financija.

Ističu i kako će domaća potražnja i dalje ostati glavni generator gospodarskog rasta. No, u Moody's upozoravaju i na rizike, a jedan od najvećih vide u raspletanju gordijskog čvora Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:14