MINUS OD 1,1 POSTO

Loše prognoze MMF-a: 'Hrvatsko gospodarstvo potonut će dublje nego što smo mislili'

Međunarodni zajmodavac snizio je prognoze za svjetsko gospodarstvo u cijelosti, te sada za ovu godinu očekuje rast po stopi od 3,3 posto, u odnosu na 3,5 posto prognoziranih u srpnju
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo zabilježit će ove godine oštriji pad aktivnosti nego što se ranije predviđalo, i to po stopi od 1,1 posto, procjenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u danas objavljenim redovnim Svjetskim gospodarskim prognozama.

Usporedbe radi, u proljetnim redovnim prognozama, objavljenima u travnju, MMF je procjenjivao da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini zabilježiti pad aktivnosti za 0,5 posto.

No, MMF je danas potvrdio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za iduću godinu, na 1,0 posto.

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj i idućoj godini iznositi tri posto, čime je MMF povisio travanjske prognoze kada je za ovu godinu očekivao stopu inflacije od 2,2 posto, te od 2,4 posto u 2013.

Tekući račun hrvatske bilance plaćanja, pokazuju najnovije procjene MMF-a, iskazat će u ovoj godini manjak od 1,2 posto a u idućoj od 1,3 posto BDP-a. U travnju MMF je za ovu godinu predviđao višak od 0,4 posto, a za iduću manjak od 0,2 posto BDP-a.

Podignuta je i procjena stope nezaposlenosti u ovoj i idućoj godini. Tako u MMF-u sada očekuju stopu nezaposlenosti od 14,2 posto u 2012. godini, u odnosu na ranije procijenjenih 13,5 posto. U idućoj godini ona bi trebala kliznuti na 13,3 posto, što je ipak više no što su očekivali u travnju, prognoziravši stopu nezaposlenosti od 12,7 posto.

MMF je pritom povisio ovogodišnju prognozu za regiju nove Europe, koja uz Hrvatsku obuhvaća i Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Bugarsku, Srbiju, Litvu i Latviju, te sada očekuje rast po stopi od 2,0 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,9 posto. Prognoza za iduću godinu snižena je, pak, s 2,8 na 2,6 posto.

Međunarodni zajmodavac snizio je prognoze za svjetsko gospodarstvo u cijelosti, te sada za ovu godinu očekuje rast po stopi od 3,3 posto, u odnosu na 3,5 posto prognoziranih u srpnju. Snižena je i procjena za iduću godinu, na 3,6 posto, s 3,9 posto prognoziranih također u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:14