PREGOVORI INA-MOL

MINISTAR VRDOLJAK 'Mađari su očito jako nervozni. Vuku poteze štetne za svoje dioničare'

ZAGREB - Ministar gospodarstva i šef Vladina pregovaračkog tima s MOL-om Ivan Vrdoljak izjavio je danas da potez MOL-a, koji je zatražio arbitražu protiv hrvatske vlade, ukazuje na nervozu Mađara koji vuku poteze štetne za MOL-ove dioničare.

"Očito je vrlo velika nervoza na mađarskoj strani", rekao je Vrdoljak u izjavi za novinare na odlasku s konferencije i energetskom tržištu u organizaciji časopisa Banka.

Dokaz tome je, kaže Vrdoljak, to što su Mađari prihvatili okvir za pregovore, a što su u drugom pregovaračkom krugu pokušali promijeniti, potom su rekli da će prodati udjel u Ini, a zatim da ipak neće.

"Sad pokreću neki arbitražni postupak s nekim poluinformacijama. Ta nervoza nije dobra, prvenstveno za dioničare MOL-a i oni će platiti najveću cijenu za takvu nervozu i nekonzistentno ponašanje", kaže Vrdoljak.

Dodaje da hrvatska vlada ima načina zaštititi strateške nacionalne interese i da će to sigurno učiniti.

Vrdoljak smatra i da su ovakve "nejasne, netransparentne, nedosljedne poruke" možda i neki vid pritiska koji neće uroditi ničim drugim nego štetom za MOL-ove dioničare.

Šef hrvatskog pregovaračkog tima MOL-u je preporučio nastavak pregovora te zamolio da sljedeći put kada se susretne s MOL-ovim pregovaračima oni jasno kažu što su ciljevi, što će, kako je rekao, vlada i pisano zatražiti.

"Molimo da jasno kažu što su im ciljevi, hoćemo se suditi, ili ćemo se dogovoriti, ili ćemo pregovarati, ili će prodavati. Ovakve nejasne poruke nisu dobre za ozbiljne ljude kao što su kolege iz MOL-a", rekao je Vrdoljak.

"Mislim da bi što prije trebali definirati svoju strategiju kako bi svojim dioničarima i hrvatskoj vladi kao partneru mogli reći kako oni gledaju na budućnost Ine", kaže Vrdoljak.

On nije želio odgovoriti na pitanje novinara koji su sljedeći potezi hrvatske vlade.

MOL je jučer objavio kako je od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova zatražio da počne arbitražu protiv hrvatske vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.

Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, objavio je MOL, napominjući da arbitražu pokreće radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava, iako ostaje otvoren i za pregovore o sporu s hrvatskom stranom.

Danas oko podneva cijena dionice MOL-a na Budimpeštanskoj burzi je bila u plusu za 3,16 posto, na 14.025 forinti, nadoknadivši tako dio gubitaka iz prethodnog dana, kada se spustila 4,63 posto.

Na Zagrebačkoj burzi pak dionicom Ine do podneva još nije ostvarena niti jedna transakcija. Jučer je njome ostvareno značajnih 7,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 3,9 posto, na 3.650 kuna, najnižu razinu od početka lipnja 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:47