NOVI NATJECATELJ U UTRCI

MUSK DOBIO KONKURENCIJU Kanadska tvrtka gradit će svoju verziju superbrzog sustava transporta: 'Naš koncept je bolji i jeftiniji!'

Render Hyperloopa, kako ga je zamislio Elon Musk
 Brandan Siebrecht / Profimedia, Ferrari

Kanadski start-up TransPod objavio je da će izgraditi vlastitu verziju superbrzog sustava transporta. Kako kažu, njihov sustav bolji je od sličnih projekata Elona Muska i Richarda Bransona, izvještava Bloomberg.

Plan TransPoda je izgradnja manjeg prototipa sustava superbrzog prijevoza baziranog na HyperLoop tehnologiji, koju je prvi predložio Elon Musk. Svoj prototip grade blizu mjesta Limoges u središnjoj Francuskoj, a trebali bi ga dovršiti do sljedeće godine. Prema riječima izvršnog direktora te kompanije, Sebastiena Gendrona, njihov projekt bolji je od Muskova koncepta.

- Muskov koncept je briljantan, ali je pun pogrešaka. Mi imamo skromniji, ali i jeftiniji pristup – izjavio je Gendron.

Otkada je Musk prvi put predstavio ideju Hyperloopa 2013., nekoliko tvrtki predstavilo je svoju viziju tehnologije osmišljene za prijevoz putnika brzinom većom od 1000 kilometara na sat. TransPodova tehnologija će koristiti magnetski pogon i elektrificirane tračnice pri pomicanju “vagona” kroz tunel dizajniran da smanji trenje. “Vagoni” će sličiti avionima bez krila, a troškovi će biti manji od Muskovih jer kanadska kompanija namjerava koristiti postojeću tehnologiju te bi trebali iznositi oko 20 milijuna eura po kilometru.

Test tračnice u Limogesu omogućit će “vagonima” da se kreću 600 kilometara na sat, što je brže od francuskog brzog TGV vlaka, ali sporije od konačnog cilja brzine veće od 1000 kilometara na sat. Osim navedene lokacije, TransPod razmišlja o izgradnji modela pune veličine u blizini Orleansa u Francuskoj i Calgaryja u Alberti do 2021.

- Sve ćemo poremetiti – kaže Gendron predviđajući da će njihov HyperLoop pokrenuti transformaciju prometnog sektora. - Naš pristup će nadživjeti kompeticiju. Mi smo ovdje dugoročno – zaključio je Gendron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:16