PREUZIMANJA

Najveća akvizicija u povijesti hrvatskih telekomunikacija

Magyar Telekom, dosadašnji vlasnik Crnogorskog Telekoma, na prodaju većinskog udjela odlučio se jer se želi usredotočiti na domaće tržšte 
Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a
 Ranko Šuvar / CROPIX / CROPIX

Hrvatski Telekom kupio je za 123,5 milijuna eura većinski udjel u Crnogorskom Telekomu, a akvizicija ukupno 76,53 posto dionica trebala bi se službeno zaključiti do kraja siječnja. CT je inače najveći operater u Crnoj Gori, a većinski udjel u njemu HT je preuzeo od Magyar Telekoma. Riječ je o najvećoj akviziciji u povijesti Hrvatskog Telekoma zbog koje su njihove dionice po objavi vijesti na Zagrebačkoj burzi jučer porasle za 3,78 posto.

- Ovo je važan korak u našoj strategiji regionalnog širenja i sigurno nije posljednji. Ponosni smo na ovaj poslovni potez koji će nama, našim dobavljačima i drugim kompanijama iz naše grupe omogućiti izlazak na crnogorsko tržište - poručuju iz HT-a.

Novac za kupnju HT je namaknuo iz vlastite bilance, bez zaduživanja, a transakcija, tvrde, neće utjecati na njihove ostale poslovne planove za 2017. godinu.

Godina pregovora

Pregovarački proces s Crnogorskim Telekomom trajao je godinu dana. Tijekom tog perioda HT je odradio dva dubinska snimanja CT-a te od nezavisnog procjenitelja dobio potvrdu o korektnosti dogovorene cijene. S obzirom na to da je dosadašnji većinski vlasnik Magyar Telekom također dio Deutsche Telekoma kao i HT, blagoslov središnjice za akviziciju može se protumačiti kao dozvola HT-u da preuzme vodeću ulogu u regiji.

Hrvatska kompanija uz većinski vlasnički udio preuzima i odgovornost upravljanja, ali kako se napominje u priopćenju, Crnogorski Telekom zadržava postojeću samostalnost, a njegovi poslovni pokazatelji bit će u potpunosti konsolidirani u izvješća HT-a.

Zašto su se odlučili na kupnju? Crnogorski Telekom najveća je telekom kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletni spektar fiksnih i mobilnih usluga. Samo u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarili su prihode od 69,4 milijuna eura i operativnu dobit od 24 milijuna. Drže oko 32 posto korisnika u mobilnoj telefoniji, 40 posto mobilnih postpaid korisnika i čak 93,6 postotni udjel na tržištu fiksne telefonije. Uz to imaju 73 tisuće korisnika broadband interneta i 60 tisuća IPTV korisnika. Na nedavnoj aukciji CT je kupio značajan dio radiofrekvencijskog spektra i u rad pustio novu 4G tehnologiju (tzv. LTE Advanced) te na četiri lokacije u Crnoj Gori ostvario trenutno najveće brzine prijenosa podataka u crnogorskim mobilnim mrežama, veće od 400 megabita po sekundi. Broj zaposlenika CT-a krajem 2015. godine kretao se oko 588, a iako je prerano govoriti o konkretnim potezima, HT zasad to ne planira mijenjati jer smatraju da je triječ o dobro vođenoj kompaniji.

Smanjivanje dugova

Magyar Telekom, kako doznajemo, na prodaju većinskog udjela odlučio se jer se žele fokusirati na domaće tržište i smanjiti dug u odnosu na svoju operativnu dobit. U svom priopćenju pojasnili su da su se na prodaju odlučili jer žele više kapitala za poslovanje na domaćem terenu.

Magyar Telekom većinski je vlasnik i Makedonskog Telekoma A.D. pa nije nemoguće da će se HT nastaviti širiti u tom smjeru.

Regionalno širenje logičan je nastavak poslovanja HT-a, kažu u kompaniji, a cilj je sinergija znanja i tehnologija s CT-om, čije rezultate, iako je lider na domaćem tržištu, u HT-u planiraju dodatno poboljšati. Konkurencija tamo su im Telenor i m:tel u mobilnom segmentu te m:tel i United Grupa u fiksnom segmentu telekomunikacijskih usluga.

Iako Telenor s 38,33 posto korisnika vodi u mobilnom segmentu, u HT-u upravo kupnju licence za frekvenciju 800 MHz vide kao svoju priliku za rast jer se CT obvezao da će unutar tri godine signalom pokriti 95 posto stanovništva u Crnoj Gori. U HT-u smatraju da ovom akvizicijom stvaraju dodatnu vrijednost za svoje dioničare te pozitivne učinke za hrvatsku ekonomiju, jer povećavaju mogućnost izvoza roba i usluga na tržište koje je umnogome slično domaćem, od jezika do navika korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:04