Dokapitalizacija

NAPLATA DUGA IZMEĐU DVIJU TVRTKI MIRKA GRBEŠIĆA Koestlin će povećati udjel u Maraski

Mirko Grbešić
 Ivica Radoš / Arhiva

Maraska, društvo za proizvodnju i promet pića, povećat će temeljni kapital za oko 30 milijuna kuna izdavanjem 428.572 dionica, čime će Koestlin dio dugovanja Maraske pretvoriti u vlasništvo.

Prema priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke burze, glavna skupština održat će se 13. lipnja u Bjelovaru. Tvrtka će izdati nove dionice po nominalnoj cijeni od 70 kuna. Time će njezin temeljni kapital narasti za 42,9 posto, na 99,9 milijuna kuna.

Povećanjem kapitala Maraske smanjit će se za isti iznos obveza kompanije prema tvornici keksa i vafla Koestlinu. Ukupno potraživanje te tvornice na dan 31. ožujka iznosilo je 41,7 milijuna kuna. Kako Maraska nije mogla platiti dugove, tvrtka je dala prijedlog Koestlinu za dokapitalizaciju unosom svojeg potraživanja. Uprava tvornice keksa je taj prijedlog prihvatila prošli mjesec.

Obje tvrtke su članice Mepas grupe iz Širokog Brijega, koju je osnovao bosanskohercegovački poduzetnik Mirko Grbešić. Grupa se bavi uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brandova u Bosnu i Hercegovinu. Grbešić je također i predsjednik Nadzornog odbora Maraske, a prema Forbesovom popisu iz 2015. „težak“ je 239,4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:04