NOVO ČELNIŠTVO MERCATORA

Nova Uprava Mercatora dovodi gazdu Todorića?

Toni Balažič, dosadašnji direktor ljubljanske kompanije Žito, postao je novi predsjednik Uprave najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

Na tom je mjestu naslijedio Žigu Debeljaka, poznatog po žestokom protivljenju da vlasnik Mercatora postane najveći hrvatski poduzetnik Ivica Todorić. Iako je Debeljak, koji je zajedno s cijelom tadašnjom Upravom dao ostavku još 29. ožujka, izrazio spremnost da na toj funkciji ostane do kraja rujna, to se nije dogodilo. - Balažič će svoj petogodišnji mandat početi 1. lipnja - rekao je u Ljubljani predsjednik Nadzornog odbora Matej Lahovnik te dodao da na Balažiča i nove članove Uprave gleda kao na dugoročno rješenje.

Stručni poznavatelji višegodišnjeg pokušaja pre-uzimanja Mercatora od strane Agrokora govore da je Balažič osoba koja će biti mnogo susretljivija za što skoriju prodaju većine dionica Mercatora Todoriću.

Balažič to nije htio potvrditi, ali niti demantirati.

- Želimo dugoročnog vlasnika - rekao je kratko. Međutim, poznato je da je prijašnja Uprava Mercatora dala ostavku zbog neslaganja s čelnicima Nove Ljubljanske banke i skupine Pivovarna Laško, većinskim vlasnicima Mercatora, kojima je Agrokor nudio 221 euro po dionici.

- Razlog ostavke je nedostatak povjerenja vlasnika u menadžment - izjavila je glasnogovornica Mercatora Mojca Briščik.

Sukob između Uprave i glavnih vlasnika Mercatora počeo je prošle godine kada je Debeljak i ostatak tadašnje Uprave odbio dopustiti dubinski uvid, koji bi omogućio prodaju većinskog udjela hrvatskom koncernu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:31