Predstečajna nagodba

NOVI VLASNICI STIŽU U FINVEST CORP? Amerikancima turizam, Slovencima drvo, Čabar je spašen, do daljnjega

U prva tri kvartala 2016. kompanija je uprihodila 35,4 milijuna kuna, što je 60 posto više nego lani u rujnu, ali i dalje je u gubitku od 10,7 milijuna kuna
Marijan Filipović, čabranski poduzetnik koji je lani prodao Finvest Corp
 Ivica Radoš / HANZA MEDIA

Finvest Corp, tvrtka iz drvnog biznisa koju je, zajedno s Hotelima Njivice, čabranski poduzetnik Marijan Filipović lani prodao američkom investitoru Johnu R. Almu, mogla bi dobiti novog vlasnika. I to ovaj put iz susjedstva.

Interes je iskazala, doduše još ne formalno s obzirom na postupak predstečajne nagodbe, slovenska tvrtka Gozdno gospodarstvo Postojna (GGP) koja se bavi proizvodnjom osnovnih proizvoda iz drveta - ili će se jače partnerski povezati ili ući u vlasničku strukturu. Čak se može čuti da oni zapravo već upravljaju tvrtkom, no u odvjetničkom društvu Uskoković&partneri koje zastupa Alma u Hrvatskoj kažu da to nije točno - GGP i s njime vlasnički povezana društva, pojašnjavaju, u ovom su trenutku najveći Finvestov kupac.

U krugovima bliskim Čabrancima već se neko vrijeme spominje da Alm želi razvijati turistički biznis, a drvni prepustiti Slovencima koji se u Čabru gledaju kao svojevrsni sadašnji i budući spasitelji jer imaju tržište, ali ne i dovoljno vlastitih kapaciteta pa već neko vrijeme ulažu u Finvest Corp kroz tehnologiju i sirovine. Čeka se samo, kažu isti izvori, završetak predstečajnog procesa pokrenutog prošle godine. Postupak je trenutačno, naime, u fazi izglasanog plana restrukturiranja dužnika, odnosno preostalo je još zaključenje same nagodbe pred Trgovačkim sudom u Rijeci.

Uskoković&partneri, koji su prenijeli očitovanje vlasnika na naš upit, napominju da je kratkoročno cilj svakako stabilizirati kompaniju kako bi ona mogla vraćati obveze koje su utvrđene u predstečajnoj nagodbi kada na naplatu dođu značajniji iznosi, u prvom redu prema financijskim institucijama. Nisu htjeli ulaziti u nagađanja oko ulaska Slovenaca u čabransku tvrtku, već su samo istakli da u ovom trenu na stolu nemaju ni jednu ponudu koja bi išla za preuzimanjem Finvest corpa. No, ona bi se mogla pojaviti jer da mogućnost ulaska u vlasništvo čabranske tvrtke postoji, potvrdili su u GGP-u.

- S obzirom na nestabilnost svjetskih tržišta i činjenicu da se društvo još nalazi u predstečajnom postupku, prerano je razgovarati o vlasničkom povezivanju s Finvest corpom. S druge strane, ako predstečajna nagodba bude uspješno okončana i u tom trenutku bude postojao interes svih zainteresiranih, ne isključujemo mogućnost čvršćeg povezivanja s Finvest Corpom, pa i u vlasničkom smislu - odgovorio nam je direktor Frenk Kovač.

GGP mnogim upućenima nije nelogična opcija. Suradnja društava iz grupacije GGP s Finvest corpom postoji dulje vremena u manjem ili većem opsegu. Trenutačno se očituje na način da Finvest corp, konkretno pilana u Gerovu, za članice GGP grupacije proizvodi lijepljene ploče koje se ugrađuju u konačan proizvod opažne ploče koji se potom prodaju na svjetskom tržištu.

- U proteklih godinu dana iz Hrvatske smo uvezli robe u vrijednosti od oko osam milijuna eura, pretežno kupljene od Finvest Corpa. U tu smo kompaniju investirali najviše kroz know how te osiguravanje sirovine koja je bila potrebna radi sustavnog povećanja proizvodnje u proteklih godinu dana - govori Kovač.

Finvest Corp, koji danas vodi Branko Jurković, inače velik dio sirovine nabavlja iz Slovenije, a 90 posto izvozi u Italiju, Sloveniju te na Bliski istok. Otkako je Alm preuzeo tvrtku, pritom zatvorio neke pogone i proizvodnju namještaja te posao sveo na pilanu i proizvodnju peleta, situacija se stabilizirala.

Kroz poslovne izvještaje Finvest Corpa vidljivo je da je bilo visokih ulaganja o tehnologiju, zbog čega su im i narasli troškovi te djelomično pokvarili financijsku sliku u prvih devet mjeseci ove godine. No, poslovni pokazatelji su bolji od prethodne godine unatoč ostvarenom gubitku. U prva tri kvartala 2016. ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 35,4 milijuna kuna, što je rast od 60 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te gubitak od 10,7 milijuna kuna. Gubitak u trećem kvartalu, pojasnili su u financijskom izvještaju, prvenstveno nastao zbog snažnog investicijskog procesa u sektoru pilanarstva i ostvarivanja više linija za finalizaciju proizvodnje drvnih sortimana. Ističu i da su zaposlili 50 novih djelatnika, a do kraja godine planiraju zaposliti još 40. Rezultati ovih zahvata, napominju Uskoković&partneri, trebali bi se očitovati u posljednjem kvartalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:57