PADA CIJENA DIONICA

Početak kraja Facebooka: Prvi investitor, milijarder iz PayPala, prodaje većinu svojih dionica

Kako cijena Facebookovih dionica nastavlja tonuti, kritičari optužuju Marka Zuckerberga da je to prevelik zalogaj za njega i traže ga da odstupi s mjesta predsjednika Uprave
 AP

Jedan od Facebookovih prvih investitora izvukao je većinu svog kapitala iz te kompanije prodavši 20 milijuna dionica.

Milijarder PayPal-a Peter Thiel 2004. godine u Facebook je uložio čak 500 tisuća dolara. Svoje dionice prošlog je tjedna prodao preko posrednika kada se njihova vrijednost kretala između 19.27 i 20.69 dolara. Od te je prodaje zaradio 396 milijuna dolara.

Prodao je i 16.8 milljuna dionica u kompaniji May vrijednosti 640 milijuna dolara. Vjeruje se kako je rasprodao većinu dionica iz Facebooka.

Thiel će navodno novac iskoristiti za financiranje nove investicijske tvrtke osnovane ranije ove godine koja će glavni ured imati u San Franciscu.

Sa partnerom iz svoje posljednje tvrtke Mithril, Ajayom Royanom, investirat će u nove kompanije koje već imaju neki početni kapital no trebaju još ulaganja kako bi se proširile.

Thiel ima i svoju vlastitu zakladu, i novac namijenjen nagrađivanju nadarenih mladih ljudi koji odluče ne pohađati fakultet.

Ostalih 1.66 milijardi 'zaključanih' u Facebookovim dionicama pustit će se u prodaju u narednih devet mjeseci.

Kako cijena Facebookovih dionica nastavlja tonuti, kritičari optužuju Marka Zuckerberga da je to prevelik zalogaj za njega i traže ga da odstupi s mjesta predsjednika Uprave.

Stručnjaci predlažu da bi se 28-godišnji osnivač Facebooka trebao držati onoga što mu najbolje ide - a to su tehnološke inovacije, te da rokovodeći položaj u Upravi treba predati iskusnijim od sebe.

U četvrtak je cijena dionice pala na 19.87 dolara, što je gotovo u pola manje od početne vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:30