REGRUTIRANJE KADROVA

POTPREDSJEDNICA MOL-A 'Dobre naftaše tražimo već u gimnazijama, a većinu stvorimo sami'

Inženjer u istraživanju prvih 10 godina karijere mora imati mentore, a regrutiraju ih s tek nekoliko fakulteta
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odmjerit će snage s konkurentima sa 26 drugih fakulteta iz svijeta na natjecanju koje organizira MOL Grupa, suvlasnik Ine.

Problemske zadatke rješavat će u on-line simulaciji MOL-ova istraživačkog polja u Pakistanu. Zdravka Demetar Bubalo, potpredsjednica za ljudske resurse u MOL-u, pojašnjava zašto naftne kompanije pribjegavaju regrutiranju kadrova putem studentskih natjecanja.

Koji je smisao MOL-ova studentskog natjecanja u istraživanju nafte i plina i o čemu se radi?

- Riječ je o on-line natjecanju kroz simulacijsku igru, napravljenom na osnovi realnog istraživačkog polja nafte i plina MOL Grupe u Pakistanu, na koje su pozvani studenti 27 fakulteta iz 14 zemalja. Do sada se prijavilo 515 tročlanih timova. Na natjecanju će kroz simulaciju pravog istraživanja morati pokazati svoja tehnička znanja i sposobnost strateškog razmišljanja, te uspješno prebroditi sve rizike koje im posao u budućnosti nosi. I do sada smo organizirali studentska natjecanja, no UPPP je prvo u području upstreama, odnosno istraživanja i proizvodnje nafte i plina, čiji je smisao omogućiti najboljim studentima zapošljavanje u MOL Grupi na 18 mjeseci pripravničkog staža u okviru kojeg će proći sve relevantne poslove u industriji.

Zašto je takvo natjecanje potrebno kompaniji?

- Naftne kompanije globalno se bore za najbolje kadrove. U industriji imamo manjak kadrova u razdoblju srednje karijere, nedostaje stručnih i samostalnih inženjera između 40 i 50 godina. Inženjer u istraživanju nafte i plina prvih sedam do deset godina karijere mora raditi pod mentorstvom, a tek onda postaje samostalan. Mladi talenti svuda u svijetu posljednjih godina radije biraju humanističke struke ili ekonomske znanosti, na što uvelike utječu globalizacija i socijalni mediji. Time se smanjuje broj dostupnih kadrova koje naftna industrija treba. Sve naftne kompanije svoje buduće zaposlenike regrutiraju uglavnom s istih fakulteta. Mi u MOL Grupi odlučili smo razvijati vlastite kadrove otpočetka i zato provodimo niz programa, a među njima nagrađujemo i srednjoškolske profesore koji su uspješno potaknuli studente da upišu prirodoslovne studije. Kroz studentska natjecanja najboljima nudimo priliku zaposlenja

Jesu li studenti zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta globalno konkurentni?

- Jesu. Prije dvije godine u našem globalnom natjecanju Freshhh, također u području nafte i plina, prije dvije godine pobijedili su zagrebački studenti. Za UPPP se prijavilo 57 timova iz Zagreba, koji dobivaju priliku odmjeriti svoje znanje i vještine sa studentima drugih najboljih fakulteta iz tog područja u svijetu. Kako je riječ o on-line natjecanju, studenti se u timove mogu organizirati samostalno te se povezivati među fakultetima. Po broju prijavljenih, odnosno zastupljenosti, studenti iz Hrvatske četvrti su nakon Pakistana, Mađarske i Iraka, a osim njih tu su studenti iz Velike Britanije, Austrije i još niza zemalja.

Mogu li najbolji studenti očekivati priliku za posao i nakon pripravničkog staža?

- S obzirom na manjak kadrova, najbolji stručnjaci uvijek će imati priliku za razvoj karijere. Što se samog natjecanja tiče, najbolji tim dobit će nagradu od 9000 eura, drugoplasirani će dobiti 7000, treći 4000 eura, a članovi svih triju najboljih timova dobit će priliku raditi u MOL-u 18 mjeseci i posjetiti istraživačko polje u Pakistanu na osnovu kojeg je napravljena simulacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:25