SPAŠAVANJE EURA

Predsjednik ECB-a Mario Draghi: Imat ćete jeftinije zaduživanje i višu inflaciju!

Njemačka je bila protiv, a guverner Bundesbanke Jens Weidmann ipak nije dao najavljivanu ostavku nakon konzultacija s vladom Angele Merkel

Europska središnja banka (ECB) na sastanku upravnog vijeća jučer je dogovorila program o kupnji državnih obveznica s namjerom da smanje troškove zaduživanja pojedinih članica EU i time spase euro i eurozonu.

Tu je vijest obznanio predsjednik ECB-a Mario Draghi nakon sastanka najvišeg tijela ECB-a na kojem su sudjelovali i šef Eurogrupe Jean Claude Juncker i potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn. Očekuje se da će ovaj plan ECB-a prije svega pomoći Španjolskoj koja je dosegla neizdržive uvjete zaduživanja, ali i drugim državama kojima je postalo preskupo zaduživanje na otvorenom financijskom tržištu.

Očekivana odluka

Iako je ova odluka bila očekivana, ipak je postojala mogućnost da se ne postigne dogovor unutar ECB-a jer je njemački predstavnik u tom odboru Jens Weidmann, koji je i guverner Njemačke središnje banke, bio protiv. U upravnom vijeću ECB-a odluke se usvajaju većinom, a ne konsenzusom.

Njemački su mediji čak spekulirali da će Weidmann dati ostavku ako prođe odluka u ECB-u, ali da je navodno od toga odustao nakon konzultacija s njemačkom vladom. Njemačka je zauzvrat dobila obećanja da će se primjena plana odvijati pod strogim uvjetima. Mario Draghi je na konferenciji za novinare na kojoj je obznanio odluku o mogućnosti ECB-a za kupnju državnih obveznica rekao da je u raspravi bio ”jedan drukčiji glas“.

Upozorenje Nijemaca

Šef Bundesbanke je već izrazio sumnju da bi plan o neograničenoj kupnju državnih obveznica mogao pridonijeti porastu inflacije i ugroziti neovisnost Europske središnje banke.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi je rekao novinarima da je odluka “u potpunosti okviru mandata kako bi održali stabilnost cijena u srednjem roku“. Rekao je da je cilj ovog programa “zaštititi monetarnu politiku u svim državama članicama eurozone”. Ova odluka je u okviru najava Marija Draghija da će ECB učiniti sve kako bi spriječili daljnju krizu u eurozoni. Draghi je rekao da je jasno da je euro nepovratan i da su sumnje u opstanak eura “neosnovane“.

“Cilj nam je sačuvati jedinstvo naše monetarne politike i osigurati prikladan prijenos naše politike u realnu ekonomiju u cijeloj zoni. Ovi mehanizmi će nam omogućiti da se suočimo s teškim poremećajima na tržištu državnih obveznica koje su posebice prouzrokovali neosnovani strahovi investitora o nepovratnosti eura“, rekao je Draghi.

Na odluku ECB-a pozitivno su reagirala i tržišta dionica. Ipak, neke političke skupine u EU parlamentu, poput liberala, upozorile su da ove mjere ECB-a same po sebi neće riješiti krizu.

Rast inflacije

ECB međutim nije imao dobre vijesti u vezi s inflacijom u eurozoni i rastom BDP-a. Mario Draghi je za iznio podatke prema kojima će inflacija tijekom cijele ove godine ostati iznad dva posto. “Zbog visokih cijena energije i porasta neizravnih poreza u nekim državama eurozone očekuje se da će razina inflacije ostati iznad dva posto tijekom cijele 2012 .godine, a počela bi padati ispod te razine ponovno tijekom sljedeće godine”, rekao je predsjednik ECB-a. On je također najavio da će rast BDP-a u eurozoni i dalje ostati slab zbog tenzija na financijskim tržištima.

ECB je odlučila zadržati i najnižu osnovicu za kamatnu stopu od 0,75 posto.

Upravo je jučer i Eurostat objavio rezultate prema kojima je vidljivo da eurozona klizi prema recesiji. U usporedbi s istim razdobljem lani, u drugom kvartalu 2012. bruto nacionalni dohodak u eurozoni je pao za 0,2 posto, a u EU za 0,1 posto. Time eurozona i EU zaostaju za SAD gdje se bilježi rast BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:56