ZA SVE JE KRIV IPHONE

Prihodi Applea pali prvi puta nakon 13 godina, dionica potonula 8 posto

Apple
 Lucy Nicholson / REUTERS

SAN FRANCISCO – Prihodi Applea u proteklom tromjesečju pali su 13 posto na godišnjoj razini, na 50,6 milijardi dolara, što je prvi pad prihoda tog tehnološkog diva u 13 godina, a posljedica je pada prodaje iPhonea.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 10,5 milijardi dolara, 22 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, kada je zabilježio dobit od 13,5 milijardi.

Posljedica je to prvog pada prodaje iPhonea u devet godina, od kada je Apple predstavio prvi model tog pametnog telefona i sada najvažnijeg tvrtke.

U proteklom je tromjesečju prodano 51,2 milijuna iPhonea, dok je u istom lanjskom razdoblju prodaja iznosila 61,2 milijuna.

Pritom su najviše, 26 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog.

Jedan od uzroka tome je i visok tečaj dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inozemnih tržišta.

Nakon što je godinama bilježila snažan rast, ulagači se plaše da je prodaja iPhonea dosegnula točku zasićenja.

"Apple mora izaći s radikalnom novom ili proizvodom, a ne samo poboljšavati postojeće . To je jedini način na koji može oživjeti rast prodaje", kaže Neil Saunders, direktor u tvrtki Conlumino.

Tvrtka ni ovoga puta nije objavila brojčane podatke o prodaji Apple Watcha, njezinog prvog potpuno novog od 2010. godine, no analitičari kažu da je malo vjerojatno da će taj proizvod postati takav hit kakav je iPhone.

No, svijetla točka u izvješću je rast prihoda od usluga tvrtke, koje uključuju aplikacije Apple Music i App Store, za 20 posto na godišnjoj razini, na 6 milijardi dolara, čime je taj odjel premašio prihode od prodaje iMaca i iPada.

Ulagače je, međutim, razočarala procjena poslovodstva Applea da će u tekućem tromjesečju ostvariti prihode između 41 i 43 milijarde dolara, dok su analitičari prognozirali 47,3 milijarde.

Kako su rezultati kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Applea potonula je u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu gotovo 8 posto, pa je izbrisano 46 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije.

I to, unatoč odluci poslovodstva o povećanju programa povrata kapitala ulagačima za 50 milijardi dolara putem otkupa dionica na tržištu i povećanjem kvartalne dividende za 10 posto.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:44