SMART CITY

PROJEKT KOJI JE SMANJIO STOPU NASILJA Kako smo u Turskoj gradili pametni stadion

 Screenshot: Youtube

U jeku Europskog nogometnog prvenstva milijuni navijača pohrlili su na stadione francuskih gradova da bi bodrili svoje reprezentacije. A mi još nosimo ponos zbog pobjede nad Turskom, zemljom sa čak 31 pametnim stadionom.

Turska nogometna federacija odlučila je uvesti pametna rješenja na nogometne stadione uz pomoć EY-a da bi, među ostalim, smanjili stopu nasilja.

NOVI SUSTAV

Tako je na utakmicama koje se održavaju na više od 30 stadiona u više od 20 gradova diljem Turske uvedeno cijelovito smart rješenje i sustav elektroničkih pametnih kartica s ciljem - različite članske pogodnosti za navijače te suzbijanje nasilja na sportskim događanjima. Sustav je to koji je jednostavnom karticom integrirao nekoliko komponenti: prodaju ulaznica, program vjernosti, kontrolu pristupa, nadzor na stadionima, e-plaćanje. A sve je počelo arhitektonskim rješenjima koja su uključivala pametne digitalizirane sustave. Sada se turska super liga i prva liga održava na 31 pametnom stadionu. Iako su na taj sustav neki navijači uputili kritike, prvenstveno zbog same prirode nadzora i time smanjene slobode izražavanja, neosporno je da je sustav pridonio sigurnosti navijača, smanjio nasilje i omogućio integriranje sustava stadiona, kao i uvođenje e-plaćanja i programa vjernosti uz različite pogodnosti za navijače.

Ovo je samo jedan primjer implementacije inteligentnih rješenja i tehnologije usmjerenih razvoju pametnih gradova. Pametni gradovi su sredine u kojima pružatelji usluga surađuju i koriste tehnologije kako bi omogućili kvalitetniji život građanima. Tako je Hamburg uveo Switch, aplikaciju i uslugu dijeljenja javnog prijevoza i prijevoza automobilima u suradnji sa Car2go rent a car predstavnicima. Građani mogu kroz ovu aplikaciju koristiti javni prijevoz, automobile, bicikle koji su raspoloživi na njihovoj ruti. Switch nudi sva prijevozna sredstva od početka do kraja rute.

URBANI LAB

Medellin u Kolumbiji uveo je pametno digitalno rješenje prijevoza kojim su putovanja od kuće do posla koja su trajala satima svedena na 30 minuta. Barcelona je oformila urbani lab 22@Barcelona u kojem se razvijaju urbana pametna rješenja. Trend razvoja pametnih gradova posljednjih godina sve je aktualniji pa se predviđa da će u sljedećih 10 godina više od 60% građana pametnih gradova imati pristup e-uslugama. Možda baš Zagreb, Split ili Osijek budu gradovi u kojima će se na utakmice ići pametnim javnim prijevozom te za svoju reprezentaciju navijati na pametnom stadionu.

(Autorica teksta je Marija Božičev, direktorica u Odjelu IT savjetovanja, EY)

DESIGN THINKING WORKSHOP EPH "ZAGREB - SMART CITY" NA DESIGN DISTRICTU 2016. U PARTNERSTVU SA ZG HOLDINGOM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:46