UGOVOR VRIJEDAN 6,8 MILIJUNA KUNA

PROMETNI MASTER PLAN ZA ISTOČNU HRVATSKU KREĆE U IZRADU 'Politika ove Vlade je da se Slavoniji što više pomogne, a ovim ćemo dokumentom to učiniti'

 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Ugovor za izradu prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska, koji je temelj buduće bolje prometne povezanosti Slavonije s ostatkom države vrijedan 6,8 milijuna kuna i koji će se financirati iz fondova EU-a, potpisan je u utorak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ministar Oleg Butković na potpisivanju je rekao da će se financirati izrada master plana i pripadajuće strateške procjene za okoliš s ciljem izrade analize prometnih potreba pet slavonskih regija. Dokumentom će se identificirati i ciljevi na osnovi kojih će se razvijati projektni prijedlozi za ulaganja na lokalnoj i regionalnoj razini.

Butković je najavio da u sljedećih desetak dana slijede potpisi sličnih master planova za funkcionalne regije Sjeverni Jadran te Sjevernu i Srednju Dalmaciju, a radi se o ugovorima vrijednim više od 19 milijuna kuna.

"Ovaj će dokument riješiti prometnu problematiku u slavonskim gradovima, općinama i županijama. Politika ove Vlade je da se Slavoniji što više pomogne", rekao je Butković dok je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric kazao da će se ove godine s ministarstvom ugovoriti projekti ukupne vrijednosti između 4 i 5 milijardi kuna. Prvi sljedeći projekt je ugovaranje druge faze projekta Zračne luke Dubrovnik vrijedan 1,5 milijardi kuna.

Vršiteljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak u ime pet slavonskih županija istaknula je kako oporavak Slavonije ovisi i o kvalitetnim prometnim vezama s ostatkom zemlje, ali i paneuropskim koridorima. Sada je veći dio Slavonije prometno slijepo crijevo, pa vožnja od Virovitice do Zagreba traje više od dva sata, kazala je.

Ministar Butković nabrojao je najvažnije ovogodišnje prometne projekte. Kazao je kako su najspremniji projekti, koji će se sufinancirati novcem EU-a, obnova osječke prometne mreže (rekonstrukcija tramvajske mreže, nabava novih tramvaja i autobusa), što je projekt procijenjene vrijednosti 550 milijuna kuna, a za 15 zagrebačkih tramvaja izdvojit će se 24 milijuna kuna.

Od velikih projekata istaknuo je nabavu i modernizaciju voznog parka HŽ Putničkog prijevoza u vrijednosti 75 milijuna eura, te rekonstrukcije i elektrifikacije željezničkih pruga Vinkovci – Vukovar (vrijednost 70 milijuna eura) te Zabok – Zaprešić (80 milijuna eura) kao i nastavak financiranja pruge Dugo Selo - Križevci.

Kruna svih projekata, naveo je, izgradnja je Pelješkog mosta koja bi trebala krenuti na jesen.

Ustvrdio je da će se na Vladi uskoro naći reformski paket mjera vezan uz autoceste koji će pokazati što je po pitanju refinanciranja kredita potrošenih za izgradnju autocesta ispregovarano sa Svjetskom bankom.

"Mislim da smo napravili dobar posao s ciljem da sustav bude stabilan i održiv, a da pritom ne prodamo autoceste niti da ih dajemo u koncesiju. Kredite koji nas pritišću restrukturirat ćemo na duži niz godina“ izjavio je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:12