ADRIS GRUPA

PRVI ČOVJEK TDR-A 'Želimo proizvodnju u Hrvatskoj i jaka radnička prava

Istražujemo opcije kako bismo osigurali bolju perspektivu, kaže prvi čovjek TDR-a
Zagreb, 260913.Avenija Dubrovnik.Mato Zadro, predsjednik uprave tvornice duhana Rovinj.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Istražujemo različite strateške opcije za budućnost kompanije kako bismo osigurali što bolju održivost poslovanja i bolju perspektivu. Naši ciljevi unutar toga svakako će biti zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje radničkih prava - komentirao je danas Mato Zadro, prvi čovjek Tvornice duhana Rovinj, ponovno aktualiziranje prodaje TDR-a, hrvatskog duhanskog diva.

Adris Grupa, kako je objavljeno, priželjkuje strateško partnerstvo s velikim multinacionalnim kompanijama prodajom većinskog vlasničkog paketa TDR-a, no još nisu voljni govoriti o detaljima, pa tako ni s kim pregovaraju.

U igri su, prema neslužbenim informacijama, Japan Tobacco International i China National Tobacco. Interes za TDR-om pripisuje se i British American Tobaccu, britanskoj Imperial Tobacco Grupi, a Phillip Morris već drži 30-ak posto hrvatskog tržišta.

Strani partneri, smatraju u TDR-u, potrebni su prvenstveno zbog stanja u duhanskoj industriji kada četiri velike kompanije drže više od 80 posto svjetskog i 94 posto europskog tržišta, ali i zbog zaokreta u samom poslovanju Adrisa koji sve više i značajnije, posebice kroz investicije, ulazi na tržište turizma, osiguranja i zdrave hrane.

Na tom je tragu i izjava Hrvoja Patajca, šefa kontrolinga u Adrisu, kako je cilj kompanije da Tvornica duhana Rovinj sostvaruje 50 posto dobiti, koja je za cijeli Adris lani iznosila 386 milijuna kuna, dok bi ostalu polovicu trebale ostvarivati ostale djelatnosti. TDR je lani ostvario 191,4 milijuna kuna dobiti.

Izazovi s kojim se TDR danas, ali i posljednjih nekoliko godina suočava su gospodarska kriza i pad kupovne moći, a s njima u paketu ide i rast ilegalnog tržišta cigaretama. Lani su prodali 9,5 milijardi cigareta, pri čemu je čak 64,5 posto ostvareno u izvozu, a 2012. su prodali 11,6 milijardi cigareta.

No, prodaja ne pada samo TDR-u. Pad prodaje cigareta u odnosu na 2009. godinu iznosi čak 24 posto.

Tako je u regiji 2009. prodano oko 50,4 milijarde cigareta, a lani ih je prodano oko 38,4 milijarde.

TDR je i dalje lider na hrvatskom tržištu, s udjelom većim od 60 posto i 3,4 milijarde prodanih cigareta. Osim u Hrvatskoj, lider je i u Bosni i Hercegovini, a zadovoljni su i rezultatom u Srbiji gdje su dostigli tržišni udio veći od deset posto.

- Svaki peti potrošač u regiji konzumira cigarete TDR-a - istaknuo je Zadro, a taj bi broj bio i veći da se ne mijenja struktura potrošnje.

Naime, zbog velikog poreznog pritiska, a time i većih cijena cigareta, sve više potrošača prelazi na rezani duhan.

O kojim se razmjerima radi, pokazuje podatak da je prije pet godina u Hrvatskoj na 100 pušača tek jedan motao duhan u rizlu. Danas to u Hrvatskoj radi čak 14 pušača. Ta se promjena najviše osjeti u BiH gdje svaki pet pušač mota duhan.

Osim Hrvatske i regije, TDR bilježi stabilne rezultate i na ostalim tržištima. Tako je lani u Iran, gdje su otvorili i tvornicu vrijednu 30 milijuna eura, izvezao 260 tona cigareta, u Češku 177 tona, a u Španjolsku 78 tona cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:05