"Stabilizacija i solidni rezultati"

REZULTATI KOMPANIJA IZ SASTAVA AGROKORA Konzum i Tisak posluju u gubitku, Jamnica premašila očekivanja, Ledo povećao prodaju sladoleda i profit

 Bruno Konjević / Hanza Media

U najnovijem izvješću izvanredne Uprave Agrokora za razdoblje od 11. kolovoza do 10. rujna, Ante Ramljak konstatira da se situacija u maloprodaji i poljoprivrednim kompanijama iz grupe počela stabilizirati nakon što je stigao novac od lipanjskog kredita, a prehrambene su nastavile sa solidnim rezultatima u prvih sedam mjeseci, te sve bilježe bolju operativnu dobit.

Konzum je u sedam mjeseci imao prihod od 5,16 milijardi kuna ali posluje s gubitkom, a problemi sa zalihama još uvijek nastavljaju negativno utjecati na prihode jer je smanjen broj kupaca i manja je prosječna vrijednost košarice. To je pak, kaže se, najvećim dijelom posljedica „nevoljkosti osiguravajućih društava da osiguraju dostavu robe, posebice trgovačke robne marke“.

Dani naplate potraživanja Konzuma sada su u roku 16 dana, a kroz restrukturiranje su zatvorene sve preostale Kozmo prodavaonice.

Tisak bilježi znatno smanjenje prihoda, koji su u prvih sedam mjeseci na razini 1,17 milijardi kuna, te posluje s gubitkom.

Jamnica je, stoji u izvještaju, poslovnim rezultatima premašila očekivanja s prihodom od prodaje od 844 milijuna kuna i bruto maržom od 55 posto. Ledo je uprihodio 657 milijuna kuna i ima bruto maržu od 46 posto, a zbog prestanka suradnje s pojedinim kupcima iz HoReCa segmenta, usmjerili su se bili na proizvode višom maržom poput sladoleda. Zvijezda je imala prihod od 370 milijuna kuna.

PIK Vrbovec je imao prihod od milijardu kuna, a zabilježio je pad zaliha zbog problema u prvom dijelu godine te se trenutno sva proizvedena roba odmah i proda iako je proizvodnja u maksimalnom kapacitetu.

Belju su na prihode negativno utjecali raniji problemi s likvidnošću, pa su imali poteškoća sa sirovinom i ambalažom, ali zbog „odličnih naturalnih pokazatelja iu poljoprivrednoj proizvodnji, realizirane marže za prvih sedammjeseci 2017. na visokim su razinama – bruto marža iznosi 33 posto, dok je EBITDA 16 posto“. Prihod je bio 713 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:14