JEDINO U HRVATSKOJ

RUČAK U RESTORANU JEFTINIJI OD DOSTAVE Niža stopa PDV-a ne obračunava se na narudžbe 'za van'

 CROPIX

ZAGREB - Nisu samo fiskalne blagajne novost s kojom su se ugostitelji susreli prvoga dana u ovoj godini, nego je cijeli niz “pratećih” novosti vezanih uz primjenu zakona još uvijek u fazi usuglašavanja i traženja pravog odgovora, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ugostitelji od prvoga dana siječnja rade čak sa tri stope PDV-a, i to onom od 5 posto na mlijeko koje je do tada imalo nultu stopu, onom od 10 posto na ugostiteljske usluge pripreme hrane i bezalkoholnih pića te stopom PDV-a od 25 posto na posluživanje alkoholnih pića, dostave hrane i cateringa. Kako su sve te promjene izazvale brojna pitanja i dvojbe oko nekih usluga i njihove stope PDV-a, ugostitelji još uvijek nisu do kraja upoznati sa svim detaljima novih zakonskih rješenja.

Primjerice, snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje se po zakonu na usluge pripremanja hrane i posluživanje bezalkoholnih pića, napitaka, vina i piva u barovima, restoranima, objektima jednostavnih usluga ili objektima za catering. No, to se ne odnosi i na uslugu isporuke tih istih ugostiteljskih usluga izvan ugostiteljskih objekata. Pa tako, na primjer, ako pizzu naručite i pojedete u restoranu, njezin porez u cijeni će biti 10 posto, ali ako ste pizzu naručili i dobili kući, PDV na takvu pizzu je – 25 posto.

U Poreznoj upravi dobili smo tumačenje kako “se isporuka pripremljene ili nepripremljene hrane, bez ikakvih drugih usluga ne smatra uslugom prehrane na koju se primjenjuje 10 posto PDV-a jer je konzumirana u ugostiteljskom objektu. No, ako se hrana, bezalkoholna pića i napici ne konzumiraju u objektu, tada ne postoji dodatna usluga kao što je pripremanje, posluživanje, pribor za jelo i drugo, što znači da je PDV u tom slučaju 25 posto - kažu u Poreznoj upravi.

Tako bi trebalo tumačiti i svaku uslugu u kafiću koja nudi piće za vani ili popularnu “coffee to go” u kojoj gost dobije u plastičnoj šalici kavu s kojom se dalje šeta i konzumira je gdje želi. I takva kava mora imati PDV od 25 posto, kažu u Poreznoj upravi, jer kod nje ne postoji dodatna usluga konobara, pranja šalica i slično, zbog čega bi imala sniženu stopu.

Ista je priča i s ugostiteljskim objektima brze prehrane (fast food restoranima) koji bi po novom zakonu i njegovu tumačenju za sve isporuke pripremljene ili nepripremljene hrane koja se ne konzumira u objektu trebali plaćati PDV od 25 posto. Kako je broj fast-food objekata rastao puno brže od bilo koje druge ugostiteljske usluge, čini se da sadašnjih oko 600 objekata brze prehrane moraju računati na PDV od 25 posto, ako uz hranu nemaju i uslugu konobara, pribora za jelo, stola za konzumaciju i slično...

Obrtnici oštro protiv pravilnika o PDV-u: Europa ne pravi razliku između dostave i lokala

Hrvatska obrtnička komora usprotivila se primjeni odredbe Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost prema kojoj se smanjena stopa PDV-a od 10 posto ne odnosi na usluge dostave hrane ili narudžbu hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta te zatražila hitnu izmjenu odredbi.

Iako se pravilnikom koji je na snazi od 1. siječnja, razrađuje smanjenje stope PDV-a na 10 posto te se navodi da se smanjena stopa primjenjuje na usluge pripremanja hrane te usluživanje pića u ugostiteljskim objektima, takvim se uslugama ne smatra dostava hrane pa stopa na takve usluge ostaje 25 posto. To znači da bi slastičarnice, restorani za catering ili pizzerije kojima u opisu djelatnosi stoji dostava proizvoda trebali i dalje plaćati najvišu stopu PDV-a, zbog čega su u HOK-u zaključili da pravilnik ne poznaje osnovna pravila ugostiteljske struke. “Objekti cateringa i objekti jednostavnih usluga navedeni su u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i ne bi ih se trebalo porezno tretirati drukčije od ostalih”, smatra HOK i odbacuje objašnjenje da ti objekti ne mogu biti oslobođeni najviše stope jer to nalažu europski propisi.

Zemlje koje su uvele nižu stopu, kao Španjolska, Slovenija ili Italija, nisu radile razlike prema tome gdje se hrana konzumira, ističe HOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:29