JEDAN OD AGROKOROVIH ULAGAČA:

'Sad su Agrokorove obveznice u slobodnom padu, no vrijednost im se može naglo i dići ako vidimo kredibilan nacrt financiranja i upravu od povjerenja'

 Goran Mehkek / CROPIX

Izvršni direktor njemačke investicijske kuće Landesmark Berlin Investment Röhmeyer Lutz, zadužen za upravljanje fondovima, u razgovoru za slovenski portal Siol.net objavljen u ponedjeljak navečer, naglasio je da je situacija u Agrokoru daleko od stabilne. Njegova je investicijska kuća jedan od vlasnika Agrokorovih obveznica.

'Ako kao mjerilo uzmemo dnevni slobodan pad vrijednosti obveznica, riječ je o negativnoj spirali koju može zaustaviti samo hitno djelovanje kako bi se izbjegao loš kraj Agrokorove priče', pojasnio je Lutz.

Je li hitno rješenje još uvijek moguće? Odgovara potvrdno. “Obveznice su u zadnja dva mjeseca pale na razinu poduzeća pred stečajem. Njihova vrijednost se može opet naglo i dići ako tržišta vide kredibilan nacrt za financiranje poduzeća. Za početak će biti dovoljno bude li jasno vidljiv put oporavka s upravom od povjerenja, koju će u istom smjeru voditi koordinirani napori kreditora."

Na pitanje hoće li Sberbank preuzeti Agrokor, on dogovara: “Ako trenutno vodstvo koncerna i Ivica Todorić kao najveći dioničar ne nađu rješenje za refinanciranje duga koji dospijeva predstojećih mjeseci, vlasnici Agrokora postat će svi njegovi vjerovnici. Po mojem mišljenju, većina upletenih još uvijek želi izbjeći restrukturiranje duga, jer bi tako izgubila dio svojeg ulaganja, ali je nejasan konačni rasplet.”

On smatra da je prekasno razmišljati o uspješnom refinanciranju dugova tvrtke bez povlačenja niza promjena u upravi i djelomične promjene u vlasništvu. Pretpostavlja da će uslijediti prodaja pojedinačnih prehrambenih tvrtki, čime bi se spašavala temeljna trgovinska aktivnost.

"Na raspolaganju će biti barem pola dionica Agrokora, ako ne i sve, koje trenutno u vlasništvu ima najveći dioničar (Ivica Todorić). Agrokor će dobiti nove vlasnike i novo rukovodstvo", smatra Lutz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:40