DETALJI U PONEDJELJAK

SAVEZ POTROŠAČA SLOVENIJE Kolektivna tužba zbog "afere Dieselgate": Šest tisuća Slovenaca tuži Volkswagen

 REUTERS

Kupcima Volkswagenovih 'dizelaša' u SAD-u, Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Australiji koji su njemačku kompaniju tužili zbog lažnog prikazivanja emisije štetnih plinova u 'papirima' vozila, pridružiti će se i Slovenci. Tamošnji Savez potrošača Slovenije (ZPS) objaviti će u ponedjeljak detalje kolektivne tužbe protiv Volkswagena na jednom od njemačkih sudova, a slovenske 'Finance' navode da se u tužbi udružilo oko šest tisuća vlasnika Volkswagenovih dizelaša.

Budući da će prema najavi ZPS-a, kolektivnu tužbu, osim predsjednice Saveza Brede Kutin, predstaviti i odvjetnik Christopher Rother iz Berlina i dr.Sven Bode iz njemačkog društva potrošača, očito je da su se Slovenci poslužili iskustvima njemačkih kupaca Volkswagenovih vozila koji su se već obratili sudovima u Njemačkoj.

Savez potrošača Slovenije uputio je jesenas poziv vlasnicima automobila Audija, Seata, Škode i VW-a kupljenih prije 18.rujna 2015. da im se pridruže u kolektivnoj tužbi. Ljubljanski dnevnik 'Delo' navodi kako je u Sloveniji krivotvorenjem dokumentacije o štetnim plinovima oštećeno oko 45 tisuća vlasnika VW-ovih automobila. Od oštećenih vlasnika ZPS je u proteklih šest mjeseci prikupljao dokumentaciju o vlasništvu nad automobilima i o samim vozilima.

Njemački automobilski div Volkswagen priznao je u jesen 2015. da 11 milijuna njihovih automobila prodanih diljem svijeta sadrži opremu štetnu za okoliš, odnosno da je emisija štetnih plinova prikazana sa službenih testova niža od one koja se ispušta u okoliš tijekom vožnje.

Najava tužbi iz Slovenije dolazi nekoliko dana nakon početka suđenja u Londonu po kolektivnoj tužbi oko 40 tisuća Britanaca protiv 'VW'-a zbog afere 'dieselgate'. Britanski mediji taj su sudski postupak proglasili najvećom tužbom potrošača u povijesti Velike Britanije.

Na početku suđenja u Londonu, zastupnici oštećenika izjavili su da Volkswagen niti dvije godine od izbijanja afere nije odgovorio na njihove zahtjeve za obeštećenje. Kad su u pitanju moguće odštete VW-a prema prevarenim vlasnicima automobila, dosada je, među ostalim, poznat odštetni zahtjev švicarskih oštećenika koji se kreće oko 6200 eura po vozilu.

Kolektivne tužbe korisne su za oštećene vlasnike Volkswagenovih vozila u Sloveniji i Njemačkoj jer u slučaju izgubljenog spora ne podnose troškove postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:09