Ili sve ili ništa

ŠEFICA EKONOMSKOG INSTITUTA: Ako Most znatno okrnji Marićevu poreznu reformu, pametnije je od nje posve odustati

Božo Petrov i Andrej Plenković
 Damjan Tadić / Hanza Media

Porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost i doprinosi u zadnjih petnaestak godina u prosjeku su mijenjani deset puta svake godine, a Vlada Zorana Milanovića je posebno strastveno tome bila prionula pa se tijekom njezina mandata promjena u jednom od navedena četiri porezna oblika događala u prosjeku svaki mjesec, kaže ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek u tekstu objavljenom na Tportalu.

„Tolika količina promjena poreznog sustava ne samo da vrlo uspješno odbija potencijalne strane investitore, nego ugrožava poslovanje čak i najuspješnijih poduzetnika koji već posluju u zemlji. To ujedno znači da, ako želimo provesti nove izmjene poreznog sustava u obliku sveobuhvatnije porezne reforme, trebamo ju uvesti brzo, odjednom i nakon toga trebamo na dulje vrijeme zaboraviti da porezni sustav postoji“, kaže Vizek.

Autorica kaže kako je generalni dojam da je smjer predloženih poreznih promjena ministra Zdravka Marića dobar – pojednostavljuje se sustav, smanjuje broj izuzeća, proširuje porezna osnovica i smanjuju porezne stope te troškovi rada – pa ih je okarakterizirala kao najopipljivije i najkonstruktivnije porezne promjene u zadnjih petnaestak godina.

Ipak, upozorava da bi, ako završni prijedlog bude u značajnoj mjeri okrnjen u stranačkim usuglašavanjima s Mostom, „odustajanje od reforme u konačnici mogla čak biti i optimalnija opcija od njezinog eventualnog parcijalnog provođenja“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:15