Keš revolucija

STIGAO PLASTIČNI WINSTON CHURCHILL Britanci od danas plaćaju prvim polimerskim novčanicama u vrijednosti 5 funti

 Arhiva / www.smarterpenny.com

Prva novčanica izrađena od polimera, odnosno posebne plastike, danas je puštena u opticaj u Britaniji u vrijednosti pet funti, a na njoj je lik Winstona Churchilla. Mnogim Britancima se novčanica jako sviđa.

Slijedit će plimerska novčanica od 10 funti s Jane Austen iduće godine, a do 2020. i ona od 20 funti.

U pitanju je, kaže Guardian, 'keš revolucija' koja se pripremala šest godina budući da su diskusije o zamjeni papirnate s polimerskom novčanicom trajale od 2010. godine u britanskoj središnjoj banci.

Bank of England je otisnula 440 milijuna novih, sjajnih novčanica i od danas su dostupne na bankomatima i u bankama. Glavni razlog za taj potez je povećanje izdržljivosti novčanice. Ova bi trebala trajati 2,5 puta dulje od stare novčanice od pet funti, barem pet godina. Lani su morali promijeniti 21.835 tih novčanica zbog oštećenja.

Na istraživanje, razvoj i tiskanje je potrošeno 70 milijuna funti, a tim od 140 ljudi je godinama radio na razvoju najsuvremenijih sigurnosnih rješenja. Rađene su i krivotvorene verzije da se ispita kako ih je lako kopirati, ispitano je i kako se ponašaju kad ih se slučajno opere u stroju za rublje, a također i koliko su sigurne za zdravlje, recimo kad ih netko, poput kućnih ljubimaca ili malih beba, prožvače.

U Kanadi se već koriste polimerske novčanice, a njihovo uvođenje u Britaniji je najavio guverner Bank of England po svom povratku iz Kanade 2013. godine. Time završava, pisalo se tada, razdoblje papirnatog novca koje je trajalo 320 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:57