POSLJEDICE POREZNE REFORME

ŠTO ĆE SVE I KOLIKO POSKUPJETI, A ŠTO POJEFTINITI Evo koliko ćete od Nove godine platiti kavu u kafićima, ručak u restoranu, kino ulaznicu, struju...

 Boris Kovačev / Boris Kovačev/Hanza Media

Smanjenje stopa PDV-a na desetak izabranih proizvoda i usluga, sa sadašnjih 25 na zamišljenih 13 posto, od 1. siječnja iduće godine neće se bitnije odraziti na standard onih građana koji glavninu prihoda troše na hranu, odijevanje, školovanje i komunalije.

Cijene proizvoda i usluga iz potonjih gospodarskih branši ostaju iste, izuzev odvoza smeća koji bi na godišnjoj razini u kućnim budžetima trebao ostaviti šezdesetak više, piše Slobodna Dalmacija.

Vlada je zacijelo zamislila da bi smanjenje PDV-a na isporuku električne energije trebalo imati kumulativni učinak na sve cijene svih drugih proizvoda i usluga, jer su troškovi struje uračunati u gotovo svaku robu. No, nije realno očekivati da će, primjerice, pekari makar i simbolično smanjiti cijene kruha i ostalih proizvoda zbog nižih cijena struje.Pa kad bi to i učinili, ostaje pitanje bi li trgovci slijedili njihov primjer u formiranju maloprodajne cijene pekarskih proizvoda.

U svakom slučaju, na standard građana, odnosno na njihove račune za struju, će utjecati smanjenje PDV-a na isporuku električne energije. Godišnje bi kućanstva koja imaju prosječnu godišnju potrošnju struje mogla kroz smanjeni PDV poboljšati svoje budžete za petstotinjak kuna. Naime, kućanstva koja sada potroše 600 kilovatsati dvotarifnog brojila prosječno plaćaju 384 kune svaki mjesec, a od 2017. računi bi trebali iznositi 346 kuna (tu nije uračunato poskupljenje naknade za obnovljive izrade energije).

Tako ušteđen , međutim, vjerojatno će potrošiti u kafićima, restoranima i u kinima kroz povećani PDV na ugostiteljstvo i kinoulaznice. Očekivano je da vlasnici kafića neće propustiti povećanje PDV-a s 13 na 25 posto "provući" kroz svoje cijene, kao ni vlasnici restorana.

Tako će kave u kafićima gdje trenutno koštaju sedam kuna poskupjeti na 7,5 ili osam kuna, a kino ulaznica koja sada košta 35 od 1. siječnja će koštati 38 kuna. Ručak u srednje skupim restoranima (juha, glavno jelo, sok), za koji sada izdvajate 65 kuna, od Nove godine mogao bi koštati 75 kuna.

Slaba je pri svemu tome utjeha što će cijene pogrebnih usluga u idućoj godini biti osjetno manje, ako se pogrebnici uopće odluče na prilagođavanje cijena smanjenom PDV-u. Pogrebne usluge komunlanog poduzeća bez prijevoza pokojnika, koje sada stoje 1625 kuna, trebale bi stajati 1469 kuna, a najjeftiniji lijes će s 2000 pojeftiniti na 1800 kuna. Cijena bi znatno mogla pasti i jeftinijim modelima dječjih autosjedalica, sa 1200 na 1080 kuna...

Za razliku od dobavljača struje koji nakon promjene stope PDV-a na svoje usluge ne mogu izbjeći formiranje novih cijena, poduzetnici u drugim branšama, gdje djeluje "nevidljiva ruka tržišta" ničim nisu obvezani korigirati svoje cijene, već samo unijeti novu poreznu stopu u račune, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:33