PRIGOVOR HUB-u I HNB-u

UDRUGA FRANAK POZIVA 'Potrebno je definirati parametare za promjenu kamata u skladu sa zakonom'

Iz Udruge Franak pak ističu da su banke te odredbe protumačile "kao da one imaju pravo jednostrano vlastitom odlukom odrediti te parametre pa su odlučile da će parametar odrediti na temelju zadnje kamate koja se primjenjivala neposredno prije 'usklađivanja'"
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Udruga Franak pozvala je danas banke da metodologiju određivanja parametara za promjenjivu kamatnu stopu za kredite odrede na način da bude u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima, odnosno usklađena i ugovorena s korisnikom kredita, a ne jednostranom odlukom banke, jer će u protivnom pokrenuti legalne aktivnosti da se zaustavi nezakonito poslovanje banaka.

U prigovoru upućenom Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) i Ministarstvu financija iz Udruge Franak navode kako trenutni način definiranja promjenjivog parametra i fiksne marže za promjenjivu kamatnu stope u ugovorima o kreditima, u kojima nisu ugovoreni podaci za izračun promjenjive kamatne stope, nije u skladu ni sa Zakonom o obveznim odnosima niti sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju.

Zakon o obveznim odnosima, navode, definirao je da ugovorna činidba mora biti određena ili odrediva, a promjenjiva kamata odrediva je samo ako u ugovoru o kreditu postoje podaci na temelju kojih se kamata mijenja. Zakon o potrošačkom kreditiranju pak određuje da vjerovnici moraju definirati promjenjivi parametar i fiksni dio kamatne stope, i to najkasnije do 1. siječnja ove godine.

Iz Udruge Franak pak ističu da su banke te odredbe protumačile "kao da one imaju pravo jednostrano vlastitom odlukom odrediti te parametre pa su odlučile da će parametar odrediti na temelju zadnje kamate koja se primjenjivala neposredno prije 'usklađivanja'".

U VELJAČI MANJA RATA ZA ŠVICARCE 'Za 56 tisuća Hrvata rate manje od 500 do 800 kuna'

Takav način određivanja parametra, tvrde iz Udruge Franak, nije dopušten jer se to s dužnikom mora uskladiti i ugovoriti, a dužnik ne mora pristati na takav način određivanja parametra, "jer je taj način očigledno samo za interes i korist banaka, a na štetu dužnika. Dakle, način na koji banke određuju parametre u kreditima u kojima to nije ugovoreno nezakonit je".

Stoga iz Udruge predlažu da se fiksni dio kamate odredi na način da se od početne kamate u svakom pojedinom kreditu oduzme početna vrijednost promjenjivog parametra na dan isplate kredita i da dobiveni rezultat bude fiksna marža. Na temelju tako dobivene fiksne marže određivale bi se promjene kamate u budućnosti zbrajanjem tako određene fiksne marže i vrijednosti promjenjivog parametra u trenutku promjene kamate. Pritom ističu da "samo takav način određivanja promjenjivog parametra može biti zakonit i u skladu sa spomenutim odredbama odnosnih dvaju zakona".

Stoga pozivaju HUB da "pokrene aktivnosti u svojim članicama da se konačno parametri za izračun kamata odrede na zakonit način odnosno na način koji ovdje predlažemo", a HNB i Ministarstvo financija da "nalože bankama opisani način određivanja parametara i fiksne marže".

U suprotnome, stoji u prigovoru, "Udruga Franak pokrenut će sve moguće legalne aktivnosti da se nezakonito poslovanje banaka jednom i zauvijek zaustavi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:15