Adria Hotel Forum

ULAGAČI CILJAJU NA METROPOLU Accor hoteli te turski vlasnik Lav Meridiena žele se proširiti i na Zagreb

Adria Hotel Forum
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Accor hoteli u suradnji s Orbis grupom, kao i turska Odien grupa, u skorijem će periodu investirati u hotele na području grada Zagreba, najavili su predstavnici tih kompanija na jučer otvorenom, petom Adria Hotel Forumu, održanom u zagrebačkom hotelu Sheraton.

- Orbis je investitor, u regiji već vodimo 124 hotelska objekta, a u 2017. tražimo nove prilike za investiranje. Zanimaju nas Zagreb i Beograd, dakle, meta su nam veći gradovi u kojima smo zainteresirani za hotele srednje i više kategorije, odnosno tri ili četiri zvjezdice. Zagreb je definitivno na našoj mapi europskih gradova, sigurno ulazimo na ovo tržište, a zainteresirani smo i za suradnju s lokalnim partnerma, možda čak i kroz neku vrstu joint venturea - najavio je na panelu pod nazivom “Pogled iz perspektive investitora” generalni direktor Orbis hotel grupe za Rumunjsku, Makedoniju i Bugarsku Frank Reul.

Zagreb su kao glavni fokus daljnjeg širenja potvrdili i iz Odien grupe, koja je u Hrvatskoj već prisutna putem vlasništva splitskog hotela Lav Meridien.

Kako je pojasnio predstavnik te kompanije Omer Muftuler, Odien je pune dvije godine radio na investiciji u Lav Meridien, upoznavavši se s lokalnom dinamikom i uvjetima poslovanja, ali sada se u Hrvatskoj osjećaju već dovoljno ugodno da u pojedinim mikrolokacijama vide odlične prilike za nove investicije.

- Jedna od takvih lokacija sigurno je grad Zagreb, otoci nam trenutno nisu u fokusu. U idućih pet godina u hotel Lav, kao i destinaciju, namjeravamo uložiti oko 20 milijuna eura, a uskoro startamo i s greenfield investicijom, najvjerojatnije na području Zagreba ili Splita. Trenutno razmatramo dvije do tri opcije... Mogu samo otkriti da će biti riječ o greenfield investiciji od 50-ak milijuna eura - rekao je Muftuler, ujedno najavivši za Split otvorenje novog beach kluba te uređenje plaže.

Predstavnik Starwood Capitala Keith Evans bio je malo suzdržaniji kad je u pitanju “pomama” investitora za Hrvatskom.

- Hrvatska je, naravno, vrlo zanimljiva za ulaganje iako bi joj transparentnost u području poslovanja mogla biti malo bolja. Naravno, uvijek se postavlja pitanje koliko je rast u određenoj regiji dugoročno održiv. Mi Hrvatsku promatramo dugi niz godina i vidimo da je ovdje limitiran volumen transakcija pa kao investitori moramo odabrati dobru metu za svoja ulaganja. Ne mislim da bi u Hrvatskoj bilo nešto više prepreka nego u ostalim zemljama regije, ali ovdje inventarom upravlja sužena lista vlasnika, odnosno investitora - napomenuo je Evans.

Ministar turizma Gari Cappelli u kratkom je izlaganju rekao kako je Hrvatska prošle godine došla do 90 milijuna noćenja, ali još nije ni blizu 14,5 milijuna eura prihoda od turizma, koliko ih je prema Strategiji s ovim brojem noćenja trebala postići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:44