BANKROT CREDO BANKE

Viceguverner HNB-a: Još četiri hrvatske banke nalaze se pod pojačanim nadzorom

Holjevac ističe kako 'razloga za paniku nema' jer je hrvatski bankarski sustav stabilan
Zagreb, 230209.Hrvatska narodna banka (HNB).Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Još četiri hrvatske banke, među kojima su Karlovačka i Varaždinska banka, nalaze se po pojačanim nadzorom Hrvatske narodne banke, priopćio je viceguverner HNB-a Davor Holjevac za HTV-ov Dnevnik komentirajući bankrot i likvidaciju splitske Credo banke.

Dodaje kako 'razloga za paniku nema' jer je hrvatski bankarski sustav stabilan.

Podsjetimo, depoziti štediša u Credo banci iznose 465 milijuna kuna i, kako u svom priopćenju ističe HNB, oni su osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i njihovi vlasnici s njima će moći nesmetano raspolagati.U HNB-u napominju i da će to isplata štednje početi već za nekoliko dana.

Bankrotom Credo banke preko noći je tisuću pravnih osoba ostalo bez obrtnih sredstava i pitanje je hoće li ikada vidjeti svoj novac. Na ulici je ostalo 100-tinjak zaposlenih. Za sada samo mali štediše mogu mirno spavati. U listopadu 2008. godine, kada je počela kriza, država je podigla prag osigurane štednje sa 100.000 na 400.000 kuna, što znači da će biti na gubitku smo oni koji imaju štednju veću od 400.000 kuna.

Credo banka već nekoliko godina posluje s gubitkom. Izvanredni nadzor HNB-a još je u svibnju ove godine utvrdio da je Uprava u svojim izvješćima prikazivala stanje bolje nego što je u stvarnosti bilo. Iako je iskazivala stopu adekvantnosti kapitala od 12,28 posto, banka zapravo nije imala jamstvenog kapitala i poslovala je s neiskazanim gubitkom. Od tada je bila pod pojačanim nadzorom HNB-a, uz pokušaje da se njeno poslovanje dovede u zakonske okvire, ali u tome se očito nije uspjelo.

Gubitak je velikim dijelom posljedica prakse odobravanja kredita vlastitim dioničarima i s njima povezanim osobama.

Više o propasti Credo banke saznajte OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:38