GOSPODARSKI FORUM

VIDEO: KONFERENCIJA AMCHAMA I JUTARNJEG LISTA Valls Noyes: 'TTIP će smanjiti troškove izvoza za brojne tvrtke i stvoriti gospodarski rast'

Veleposlanica SAD-a Juliet Valls Noyes
 Bruno Konjević / CROPIX

Bilateralni odnos Hrvatske i SAD-a je vrlo jak. Lani je izvoz iz Hrvatske u SAD iznosio 600 milijuna dolara, a uvoz 330 milijuna dolara. Broj turista iz SAD-a u Hrvatskoj raste i rasti će u budućnosti – lani ih je bilo 300 tisuća. Američki investitori imaju 1500 tvrtki u Hrvatskoj, no hrvatsko gospodarstvo se šiti i prostora ima za obostrana ulaganja. No odnos Hrvatske i SAD-a dio je jednog većeg sporazuma - TTIP-a. Istakla je to Nj.E. Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, na Gospodarskom forumu koji organiziraju Američka gospodarska komora (AmCham) i Jutarnji list u hotelu Esplanade Zagreb.

Suočeni smo, nastavila je, s neviđenim izazovima povezanih s gospodarskom krizom i nezaposlenošću, kao i s neiskorištenošću svega onoga što nudi globalizacija.

-Svi zajednički moramo pronaći način da stvaramo inovacije i kreiramo nova radna mjesta, a to će tražiti i nova ulaganja, kao i bolju prekograničnu infrastrukturu. SAD i Europa dijele zajedničke vrijednosti, a jedna važna inicijativa je i TTIP koji će smanjiti troškove izvoza za brojna mala i srednja poduzeća i stvoriti gospodarski rast – naglasila je Valls Noyes, dodavši da pametan sporazum o TTIP-u može donijeti brojne benefite za građane.

Signe Ratso iz EK nadovezala se s TTIP-om te izdvojila dva razloga pregovora:

-Želimo više prilika za gospodarstvo i želimo biti vrlo jak glas u svijetu. EU i SAD su već dugo partneri, 50 posto svjetskog BDP-a dolazi iz tog partnerstva i ako uzmemo u obzir sve brojke, stvorili bismo 15 milijuna poslova u skopu TTIP-a – istakla je Ratso, govoreći i o benefitima za tvrtke, kao što su smanjeni troškovi poslovanja, bolji pristup tržištu i sl., ali i različitim pristupima, primjerice, GMO hrani.

Posebno je naglasila da je svjesna zabrinutosti građana, ali i da je sve to uzeto u obzir i da se od TTIP-a pokušava napraviti najtransparentniji sporazum.

Prisutne je pozdravila i Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, koja je u svom je uvodnom govoru podsjetila da je AmCham prije dvije godine izdao stajalište na temu IT industrije i njenog pozicioniranja kao strateške industrije te izrazila zadovoljstvo prvim najavama Vlade o osnivanju ureda za razvoj digitalnog društva. No još uvijek vlada neizvjesnost, i to ne samo u Hrvatskoj.

Stoga ova konferencija, kako je napomenuo i glavni urednik Jutarnjeg Goran Ogurlić, dolazi u pravom trenutku koji upravo obilježava ta rječ – neizvjesnost. Pratimo, nastavio je, referendum u Italiji, Brexit, izbore u Francuskoj, pad popularnosti kancelarke Angele Merkel, pratimo sve zemlje gdje je politička nestabilnost postala svakodnevica.

-U proteklom razbolju pratimo i proces formiranja nove vlade i vrlo je važno što se sada čini da ćemo dobiti stabilnu vladu. A to je pretpostavka uspješnog vladanja – naglasio je Ogurlić, dodavši da je konferencija mali doprinos smanjivanju neizvjesnosti, a vjeruje da će se na njoj čuti i dobri savjeti za vladu.

U nastavku konferencije, koja je okupila 200-injak predsjednika uprava vodećih međunarodnih i hrvatskih tvrtki, kao i sudionike iz gospodarskih i političkih institucija Hrvatske i svijeta, govorit će se i o digitalnoj transformacija europskog gospodarstva te preduvjetima pozicioniranja Hrvatske kao uspješne ulagačke destinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:38