BISNODE HRVATSKA

Zanima vas kako posluje vaša konkurencija, klijenti, partneri?

Bisnode Hrvatska, Europski broj 1 za poslovne informacije, pruža odgovor na navedena pitanja, a svojim klijentima pomaže povećati prodaju, smanjiti poslovne rizike te donijeti kvalitetne poslovne odluke.

Korisnici usluga Bisnode Hrvatska, unutar web siteova www.poslovna.hr , www.boniteti.com i www.wlw.hr uživaju pogodnosti uvida u sve vrste poslovnih informacija.

Usluge su koncipirane tako da zadovoljavaju najširi mogući dijapazon potreba, bilo da se radi o potrebama poduzetnika koji žele provjeriti kreditnu sposobnost potencijalnog poslovnog partnera ili detaljnim podatcima koji primjerice trebaju financijašima za analizu pojedinih tvrtki ili makroekonomskih pokazatelja.

Krajem svibnja Bisnode Hrvatska preuzeo je svježu bazu s podatcima iz godišnjih financijskih izvješća za više od 98.500 poslovnih subjekata i informacije dobivene obradom za tekuće razdoblje objavio na svojim informacijskim portalima, pridodajući ih onima već objavljenima za prethodna razdoblja. Time je korisnicima omogućen horizontalni i vertikalni uvid u stanje pojedinih partnera, konkurenata, grupa, djelatnosti, regija i gospodarstva u cjelini. Uz te statičko-analitičke informacije korisnicima su dostupne informacije za više od 400.000 poslovnih subjekata iz cijele Hrvatske. Uz aktualne i povijesne formalno-pravne podatke, tu su adresni i kontakt podaci, raspoložive funkcionalnosti o povijesti blokada žiro računa, indeksu plaćanja, vijestima iz medija. Sve to daje neophodnu dinamiku i realnost u tekućem vremenu jer brzina reakcije u donošenju odluka, uz preduvjet kvalitete proizvoda ili usluge, postali su ključ uspjeha i održivog razvoja.

U odnosu na broj poslovnih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća za 2008. (89.956), broj onih koji su predali izvješća za 2011. (98.530) veći je za 8.874 ili 9.9% i odnosi se na malo poduzetništvo. Na žalost, zbog djelovanja dugotrajne krize porast broja gubitaša 2011.-2008. (9.963) je još veći. Broj zaposlenih prema satima rada u 2011. u odnosu na 2008. smanjen je za 46.769 (5.2%), a ukupni prihodi za 60.916 mil kuna ili 8.9%. Investicije u dugotrajnu imovinu pale su za 63.2%, izvoz za 3.7%, a unatoč smanjenoj aktivnosti kreditne obveze porasle su za 19.7%.

Pokazatelji izvedeni iz ovakve „ubojito negativne “ brojčane kombinacije očekivano nisu mogli biti ništa bolji. Neadekvatnost financiranja (1,85 u odnosu na preporučenih <1), financijski nestabilno poslovanje (1,02 u odnosu na preporučenih <1), prezaduženost (64% umjesto preporučenih 50%) uz povećanje roka naplate potraživanja (2008. 95 dana, 2011. 113 dana) su osobine gospodarske cjeline za koju se jasno da zahtjeva velike promjene i rezove brzom i energičnom primjenom novih rješenja, uz neizostavni poduzetnički optimizam, intuitivnost i hrabrost te faktor sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:44