'TAKSIMETAR'

REDATELJ MATKO RAGUŽ O NOVOJ PREDSTAVI TEATRA EXIT 'Učinilo mi se da bi bilo dobro otvoriti temu iseljavanja mladih'

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Nova premijera kazališta Exit, “Taksimetar”, održana je 7. listopada, glume Zijad Gračić i Robert Budak, a predstavio nam ju je redatelj Matko Raguž.

Što vas je inspiriralo za predstavu o taksistima?

- Taksi je jedno od mjesta zanimljivih kazalištu, a posebno filmu jer se u samo jednom danu taksist izmijeni mnoštvo različitih karaktera sa svojim specifičnim životima i problemima. Nerijetko, to je prostor moguće drame. Kad sam čuo za tekst Gorana Vojnovića, koji se u originalu zove “Tak si”, nije mi trebalo dugo da se odlučim.

Kako ste se susreli s Vojnovićevim tekstom?

- Na tekst me upozorio slovenski glumac Uroš Fürst, koji se inače često zaputi iz Ljubljane i dođe na Exitove predstave. Rekao mi je da mu se čini da je “Taksimetar” exitovski tekst te mi ga je poslao, a ja sam vidio da bi po njemu mogla nastati dobra predstava. Iako je tekst socijalno obojen slovenskim problemima (npr. problem “izbrisanih”), odlučio sam se za njega.

Uz režiju, vi ste radili i adaptaciju teksta?

- Tekst sam vidio kao odlično polazište, ali bio sam svjestan da slovenski problemi našoj publici nisu bliski i da dijelove teksta moram pisati ispočetka na način da su likovi koji se pojavljuju naši i problemi naši. Učinilo mi se da bi bilo dobro otvoriti temu iseljavanja mladih što u originalu ne postoji.

Što se još sprema za novu sezonu?

- Sljedeća premijera je koprodukcija s kazalištem iz Siska pod nazivom “Pluća” (prema tekstu “Lungs” D. MacMillana) u režiji Aide Bukvić s Jadrankom Đokić i Amarom Bukvićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:08