INTERVJU ZA GLOBUS

ARSEN BAUK 'Kad sam saznao za slučaj kolege Sauche, osjećao sam se dosta tužno'

Temeljem osobnog poznanstva i mog rada sa Sauchom, mogao bih reći da mu vjerujem, ali kada ne znate što DORH ima kao dokaze, ne bih htio da me nešto demantira
 Goran Mehkek / CROPIX

Imenovanje savjetnika već je dalo prve rezultate. Vladajući šute. Jer nakon tog imenovanja jedine suze koje mogu liti nakon suzavca su krokodilske suze – komentirao je na Facebooku bacanje suzavca u jednom zagrebačkom klubu tijekom LGBT večeri SDP-ov Arsen Bauk, aludirajući na Ladislava Ilčića, kojeg je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier postavio za svog posebnog savjetnika. Nije rijetkost da novi predsjednik Kluba SDP-a i šef saborskog Odbora za pravosuđe na ironičan i duhovit način komentira aktualne događaje. Tako je nedavno, kad se pokazalo da inicijativa Mosta oko otvaranja državnih arhiva HDZ-u nije prioritet, poručio šefu Sabora Boži Petrovu: “Božo, izdrži.” Stavio je i Tuđmanovu fotografiju u partizanskoj uniformi u ured i pozvao “one koji su za dom spremni” da je dođu skinuti. A tijekom saborske rasprave o povjerenju Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja, Bauk je provocirao i premijera Andreja Plenkovića.

– Počeli ste prakticirati hodanje kad ste izbjegli stupanje – komentirao je Bauk premijerovu “šetnju” po sabornici aludirajući na Plenkovićevo nesluženje vojnog roka.

– Iznio sam činjenicu, ni za što ga nisam optužio. Vidjelo se da je Plenkoviću jako stalo da obrani Barišića, bio je inspiriran i na kraju je čak šetao po dvorani te nosio zastupnicima papire što je, inače, neuobičajeno, pa je u tom smislu to bio moj mali odgovor. Po njegovoj reakciji vidim da nije zamjerio. Dapače, proglasio je to kreativnim i s ponosom me nazvao “moj Bračanin” – osvrnuo se Bauk na saborsku raspravu o Barišiću koja je naglo pala u drugi plan nakon što je te večeri u Sabor stigao zahtjev DORH-a za skidanjem zastupničkog imuniteta SDP-ovu Tomislavu Sauchi radi provođenja kaz­nenog postupka i određivanja pritvora.

Kako komentirate to što je DORH za Sauchu odmah tražio i pritvor, do sada se takvo nešto tražilo za malo zastupnika, možda samo za Ivu Sanadera i Branimira Glavaša?

– SDP je nakon što je u medijima objavljen nalaz Državne revizije, iako je on već duže vrijeme poznat, tražio da se provede istraga. Nije trebalo puno da se utvrdi da se radi i o krivotvorenju te prijevari, a tko će na kraju biti onaj koji je to učinio, to će se utvrditi u nekoj od faza kaznenog postupka. Državno odvjetništvo je očito smatralo da u ovoj fazi ima dovoljno dokaza ili indicija da pokrene postupak protiv kolege Sauche. Mjeru pritvora koju su zatražili zbog utjecaja na svjedoke sud je ocijenio kao potrebnu. Moglo bi se komentirati zašto su za Sauchu tražili pritvor, a za neke druge nisu, ali to je njihova ocjena.

Što mislite o tajmingu zahtjeva s obzirom na to da je stigao u vrijeme najžešće rasprave o Barišiću u Saboru?

– Sjećam se, kad je u Sabor došao zahtjev za jednu HDZ-ovu zastupnicu, da je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao – da je državni odvjetnik pametan, poslao bi to nakon izbora. Mi smo ipak nešto drugačiji.

Vjerujete li vi osobno Sauchi?

– Prije par dana u izjavi vašim kolegama novinarima rekao sam da se s velikom vjerojatnošću može tvrditi da se ne radi o političkim osobama iako sam nadodao da se nikad ne može sto posto tvrditi. Akcija državnog odvjetništva nije potvrdila ta moja predviđanja tako da dodatno zaklinjanje u nekoga ili u nešto niti će njemu, niti meni ili bilo kome pomoći. Temeljem osobnog poznanstva i mog rada sa Sauchom, mogao bih reći da vjerujem, ali kad ne znate što odvjetništvo ima kao dokaze, ne bih htio da me nešto demantira. Kad sam saznao za to, osjećao sam se dosta tužno. U raspravi u Saboru to je prošlo više-manje korektno, bilo je nekih pokušaja u okvirima političke utakmice, ali ne previše.

Mislite li da bi to sada u slučaj moglo uplesti još neke ljude, primjerice bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića, kojemu je Saucha bio jedan od najbližih suradnika?

– I njega su novinari to pitali. Ne zvuči mi vjerojatno.

Milanović se vratio u javnost, gostovao je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji. Hoće li se vratiti i u politiku?

– Pa i gostovanje u emisiji je sudjelovanje u politici. Bivši premijer i njegove političke ocjene uvijek će biti predmet interesa javnosti.

Intervju u cijelosti pročitajte u novom broju Globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:46