ZAOŠTRENI ODNOSI

GLOBUS OTKRIVA VLADIN PLAN ZA OKONČANJE VERBALNOG RATA ZAGREBA I BEOGRADA Banski dvori: 'Prvi korak mora napraviti Vučić'

 HANZA MEDIA

Zagreb čeka inicijativu Aleksandra Vučića za susret s Andrejom Plenkovićem, prvi korak treba poduzeti Beograd, a ne Zagreb.

Potvrđeno je to Globusu iz najužeg kruga hrvatskog premijera nakon novog zaoštravanja odnosa između Zagreba i Beograda. Dok se priprema Plenkovićev odlazak papi Franji u Vatikan i posjet Izraelu, za sada nema nikakvih naznaka da bi u mjesecima nakon Nove godine moglo doći do susreta hrvatskog i srpskog premijera.

S druge strane, jedan istaknuti diplomat u Zagrebu, odličan poznavatelj prilika u ovom dijelu Europe, smatra da se “verbalni rat” Hrvatske i Srbije bliži kraju i da će Andrej Plenković i Aleksandar Vučić biti sugovornici koji će pokrenuti dijalog između dviju zemalja. ”Uvjeren sam da će do susreta doći do ljeta, najkasnije na jesen sljedeće godine”, kaže naš sugovornik.

U Zagrebu, gdje se pripremaju daljnji vanjskopolitički potezi nove Vlade, pozorno se prate signali iz Beograda.

”Nama je logično da bi Vučić trebao biti taj koji će pogurati inicijativu da dođe do susreta dvojice premijera. On je taj koji traži način kako da Srbija što brže i efikasnije nastavi svoj europski put i trebalo bi mu biti stalo da se razgovara o nekim pitanjima koja su otvorena između dvije zemlje”, kaže nam sugovornik iz Plenkovićeva kruga i napominje: “Srbija može biti sretna zbog našeg zauzimanja za daljnje proširenje EU-a, jer to, prije svega, ide u korist njoj.”

Tenzije između dviju susjednih zemalja polako se smanjuju, a tome je, po općem mišljenju koje se može čuti u diplomatskim krugovima u Zagrebu, uvelike pridonio telefonski razgovor američkog potpredsjednika Joea Bidena s hrvatskom premijerom.

“Telefonski poziv iz Bijele kuće treba uzeti ozbiljno”, kaže za Globus visokopozicionirani strani diplomat. “Mnogi su mislili da će Plenković pokrenuti procese, ali to se još nije dogodilo. Washington ipak računa da će on, kao pragmatičan političar, koji je možda ovim početnim tvrdim stavom prema Srbiji želio ojačati svoj položaj u Hrvatskoj, biti pravi sugovornik za Aleksandra Vučića.”

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:55