EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

NIKOLA GRMOJA, GLAVNI STRATEG MOSTA 'HDZ je prihvatio sve naše zahtjeve... ali na lokalne izbore idemo svatko svojim putem'

 Denis Jerkovic / Cropix / CROPIX

“HDZ je prihvatio sve naše zahtjeve, jedino što se kod dva zahtjeva – za proglašenje gospodarskog pojasa i izmjenu Ovršnoga zakona – mora poštovati nešto duža procedura, pa smo dogovorili hodogram provedbe koji ćemo nastaviti nakon formiranja Vlade, i to posebno sada u situaciji kada Most bude imao predsjednika Hrvatskog sabora”, kaže u intervjuu Globusu Nikola Grmoja.

Politički strateg Mosta, čovjek koji je s Božom Petrovom najzaslužniji za uspjeh stranke, i koji će fotelju zamjenika gradonačelnika Metkovića zamijeniti saborskom klupom, u razgovoru s novinarom Sašom Ljubičićem otkriva kako su tekli pregovori s HDZ-om i kako je sklopljen konačni dogovor.

Andrej Plenković svakako se pokazao kao strpljiv i dobar pregovarač. S obzirom na njegovo iskustvo, čini mi se da je sposoban političar, a što pokazuju i rezultati izbora na kojima je HDZ digao iz mrtvih. Nama je bitno da poštuje ono što smo se dogovorili. Dobio sam dojam da je na kraju cijelo vodstvo HDZ-a ispravno procijenilo da je odabir Mosta kao strateškog partnera dobar i za HDZ i za Hrvatsku. Vjerujem da i njihovi birači misle isto”, kaže Grmoja.

Na pitanje hoće li se strateško partnerstvo nastaviti i hoće li na proljeće 2017. zajedno izići na lokalne izbore Grmoja odgovara bez okolišanja: “Na lokalnim izborima HDZ i Most ići će vlastitim putovima. To je nešto sasvim drugo.”

Kad je riječ o radu zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora, Mostov strateg potvrđuje predizbornu najavu da će udariti po džepu one koji ne budu izvršavali svoje obveze:

“Oni koji ne dođu na saborsko glasanje od sada će biti kažnjeni s 500 kuna. To je dogovoreno, kao i smanjenje privilegija po kojima su zastupnici koji su u Saboru proveli samo jedan dan, godinu dana primali plaću. Naravno, postoje oni koji smatraju da smo mogli više i to je njihovo pravo. Ja bih dodao da je bitna tendencija i trend, jer jednom kada proces krene u nekom smjeru, teško ga je zaustaviti ili obrnuti.”

Premda su izbori za predsjednika Republike još daleko, razmišljaju li u Mostu o tome da na njima istaknu svojega kandidata?

“Nakon dobrih rezultata na ovim i prošlim parlamentarnim izborima naš je prvi zadatak rast i stabilizacija stranke te pripreme za lokalne izbore. O predsjedničkim izborima razmišljat ćemo nakon lokalnih. Idemo redom u sve izbore, ali ne preko reda”, kaže Grmoja.

U intervjuu Globusu Nikola Grmoja govori i o smanjenju televizijske pretplate, o ukidanju poreza na tvrtku za mala i srednja poduzeća, o zaštiti prve nekretnine od ovrhe…

Novi broj Globusa potražite na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:27