KADROVSKA KRIŽALJKA

Globus saznaje tko bi u budućoj Vladi trebao voditi vanjske poslove, obranu, gospodarstvo, kulturu, zdravstvo...

S lijeva na desno: Damir Krstičević, potencijalni ministar obrane, Ivana Maletić, potencijalna ministrica gospodarstva, Andrej Plenković, vjerojatni budući premijer RH, Nina Obuljen, potencijalna ministrica kulture, Dijana Zadravec, potencijalna ministrica zdravstva
 Tomislav Krišto / Goran Mehkek / Damjan Tadić / Davor Pongračić / Hanza media

Nije da je baš prikladno citirati Josifa Visarionoviča Staljina, ali njegova misao da je od svih politika najvažnija ona kadrovska svakako drži vodu. A izgledna nova vlast, s izglednim novim mandatarom, kreće upravo na to sklisko područje.

“Koliko god javnost voli priče tko će gdje biti i koga čeka ministarska fotelja, još uvijek nema ‘sigurnih’ križaljki. Sve su opcije otvorene, ali i HDZ-ova strana, kao i Mostova, ima vrlo jaka i značajna imena kao kandidate za buduće ministre”, tvrde naši sugovornici. Konture buduće Vlade, jasno, već postoje, a navodno još nije posve jasno hoće li u njoj sudjelovati Ivo Davor Stier ili će se odlučiti za povratak u Bruxelles. Tamo sigurno ostaje Dubravka Šuica, a odlazak iz Bruxellesa Andreja Plenkovića, Ive Davora Stiera i Ivane Maletić svakako otvara velike probleme. Njihove zamjene nisu baš adekvatne, pogotovo ne Ivan Tepeš, koji teško da može predstavljati novu hrvatsku politiku u glavnom gradu Europe. Da problem bude veći, Tepeš ne bi bio ni u kvoti EPP-a, jer pripada pravašima. O tome se, doznajemo, već naveliko razgovara i u HDZ-u, neke varijante postoje, kao i stav da je stranci izuzetno stalo da ima jake ljude u Europi.

Kad je riječ o Saboru, sve se češće spominje Gordan Jandroković kao novi predsjednik, s time da bi potpredsjedničko mjesto pripalo jednom manjincu, a mediji su na tom mjestu vidjeli Furija Radina, zastupnika koji uz Milorada Pupovca ima najduži staž. U spominjanju imena mogućeg novog šefa diplomacije, uz Stiera i dr. Davora Božinovića – koji će sigurno biti na jednom od istaknutih mjesta u Vladi – pojavilo se još jedno, a riječ je o Pjeru Šimunoviću, bivšem novinaru i donedavno veleposlaniku u Izraelu. Kako sada stoje stvari, dr. Miro Kovač ići će, kako se u politici voli reći, na novu dužnost.

HDZ je izuzetno zainteresiran da resor gospodarstva prijeđe u njihove ruke, a bi to bilo idealno mjesto za Ivanu Maletić. Uz Ninu Obuljen za novog ministra kulture spominje se i Jasen Mesić, u kombinaciji su još neka imena, a izgledni novi ministar obrane mogao bi biti general Damir Krstičević. U kombinacijama za ministra branitelja šanse se daju sadašnjem ministru Tomi Medvedu, ali i Zvonku Milasu. Što će biti s resorom zdravstva, teško je pretpostaviti, jer nije isključeno da ga preuzme Most. Ako ostane HDZ-ov, tu su dva istaknuta liječnika, Drago Prgomet i Milan Kujundžić, ali i mlada liječnica iz bolnice Sestara milosrdnica Dijana Zadravec. Imena je svakako mnogo i treba pričekati završetak pregovora HDZ-a i Mosta, jer su sada svi ipak na to koncentrirani. Sigurno je i to da više neće biti natezanja s kadrovima kao u vrijeme dok je HDZ vodio Karamarko kada se i oko ministarskih mjesta radila predstava, a konačni ishod je bio krajnje porazan.

Da će biti mnogo nezadovoljnih, nije teško pretpostaviti. Ali, Plenković će, uvjeravaju nas naši sugovornici, sigurno nastojati postići balans, ali ne onakav o kakvom sanja Hasanbegović. Trebat će razmišljati i o ženama u Vladi jer one su na ovim izborima velike gubitnice. Koliko god su nam puna usta žena u politici, njihovi kolege nisu baš darežljivi kada se sastavljaju liste.

Ako bi se napravila kratka rekapitulacija nekoliko posljednjih mjeseci Andreja Plenkovića, može se koristiti i pretenciozna riječ koja ukazuje na pravo malo političko čudo. Jer glatko pobijediti u stranci u kojoj je do jučer Karamarko bio “sveto ime” te potući na izborima i poslati u prošlost oholog Zorana Milanovića nije sigurno lagan posao. No Plenkoviću pravi izazovi tek slijede. Bit će ih napretek i tek će se tada vidjeti njegov potencijal i pravi talent, prije svega na skliskom domaćem terenu.

Da će biti u načinu Plenkovićeva funkcioniranja puno diplomacije, vidi se već sada. Reagira mirnije i staloženiji od bilo kojeg bivšeg predsjednika HDZ-a, oprezan je, ali i dopušta unutarstranačku demokraciju u slučajevima u kakvima bi Tuđman, Sanader, Jadranka Kosor, a pogotovo Karamarko već krajnje nervozno reagirali.

Screenshot Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:38