MILAN BANDIĆ

PRVI INTERVJU NAKON PRITVORA I OPTUŽNICE 'Spasili su me Krleža, Andrić i molitva Bogu

"U zatvoru se u pola deset gasi se svjetlo. Ne možeš čitati. I onda se kreneš moliti. Moraš naći sadržaj. Ne možeš vježbati po mraku. Ne možeš ni moliti na glas. Drugi spavaju. Moliš u sebi. To me spasilo. Kad su ti ruke sklopljene, jači si od svega. Ima Bog u svemu ovome što se dogodilo svoje prste. To je sigurno koliko i dva i dva su četiri".
 Boris Kovačev/Cropix i facebook profil M. Bandića








Samo je zašutio. Pitanje nije bilo suviše teško, nije bilo neočekivano i nije čak bilo nešto posebno provokativno. Bilo je primjereno trenutku.- Što vas tjera da u posljednje vrijeme praktički iskačete iz paštete - započeo sam... Jer kako drukčije nego iskakanje iz paštete možete opisati jedan njegov radni dan.

Uzmimo, na primjer, nedjelju 7. lipnja. Ujutro, oko 10 sati pozdravlja sudionike 30. jubilarnog zagrebačkogoldtimer rallyja.

U 11 sati vodi košarkašku loptu u čast dolaska Trofeja Nikolaja Semaška namijenjenog europskim košarkaškim prvacima i nakon toga se druži s hrvatskim košarkaškim legendama.

Već u 12.45 bio je u Lepšiću, u Ivanić-Gradu, na obiteljskom imanju koje je proglašeno najboljim OPG-om u Hrvatskoj.

U 14 sati u parku Maksimir slavi obiteljski Čarobni dan. Tamo se slika sa zmijom oko vrata.

U 16 sati ljubi konja na Hipodromu i dijeli nagrade i pehare najboljima na 60. tradicionalnom Lipanjskom turniru u preponskom jahanju.

Prije nego što ode na jezero Orešje, na Oreškom Prudu u Svetoj Nedjelji gdje ga oko 18.30 očekuju na otvorenju 7. gastro-etno manifestaciji “Dragi naš kaj”, stiže još pozdraviti talijansku veleposlanicu Emanuelu D’Alessandro, koja odlazi iz Hrvatske, na njenom oproštajnom susretu na Jarunu. Dan završava oko 21 sat na stadionu NK Kustošija, gdje gleda finalnu utalmicu 16. međunarodnog turnira zagića Kustošija 2015.

Riječi koje je tražio izgovorio je tiho.- Ljubav... Strast... Ljubav je pokretačka stvar, a strast je izvedenica iz ljubavi - izgovorio je. Jedva, sam se čuo.

- I moraš biti malo pomaknut - dao je sam sebi dijagnozu.

A onda je krenuo.

- Pa znate li vi da sam se ja u nedjelju digao u pola pet? Jel mi vjerujete? U pola pet. Išao sam zalijevati vrt na Savici. Znate zašto? Želim imati najbolji krumpir, najbolji luk, najbolji paradajz, najbolji celer, najbolju mrkvu, najbolji grah, najbolji šećerac kukuruz. Osmoredac! Želim reći, što god čovjek radi, mora biti najbolje, mora dati 100 posto da se nešto napravi. Ni jedan posao ne može se raditi preko volje. Meni je posao opsesija, ja sam zaljubljen u njega. Meni je posao zakon. Igra. Ja se hranim time. Ti ne možeš to glumit. Ni Marlon Brando ni Clint Eastwood ni Jack Nicholson. Možda bi oni mogli, ali samo 15 minuta - kaže mi.

- Zašto se recimo nedjeljom ne odmorite, ne odspavate? - pitam ga.

- Spavam pod tušem. U automobilu na stražnjem sjedalu. Imam jastuk patad legnem.

Milan Bandić (60) prije nekoliko dana proslavio je veliku obljetnicu. Prošlo je punih petnaest godina otkako je na čelu Zagreba.

Sve te godine bit će obilježene skandalima i aferama, kontroverznim projektima i, na kraju, pritvaranjem u aferi Agram.

DVAPUT UMIRE U tih 15 godina nekoliko će ga puta proglašavati političkim mrtvacem, a on će opet osvajati izbore i mandate.

Bit će omražen ili obožavan, o njemu će se pisati hvalospjevi ili će se njegov rad i poštenje dovoditi u pitanje. Sredine nije bilo.I u svih tih petnaest godina karijera Milana Bandića nekako se uvijek prelamala u lipnju.Prvi lipnja 2000. u sivom odijelu s roza kravatom preuzet će vođenje metropole od pravnika Josipa Kregara, tadašnjeg Vladina povjerenika za Zagreb.

Drugi lipnja 2007. godine održana je deseta izvanredna izborna konvencija SDP-a, a na njoj je za predsjednika izabran Zoran Milanović, koji će kasnije postati njegov najveći politički neprijatelj.

Drugi lipnja 2013. početak je njegova četvrtog mandata nakon što je na izborima 2013. kao nezavisni kandidat pobijedio svog bivšeg stranačkog kolegu SDP-ovca Rajka Ostojića, koji ga je deset godina ranije, vlastitim automobilom hitno prebacio u KBC Rebro nakon što jeprepoznao da Bandić ima simptome moždanog udara.

Drugi lipnja 2015. u prethodnih nekoliko mjeseci toliko se često spominjao kao mogući datum izvanrednih izbora u Zagrebu.

Treći lipnja, dakle prije samo nekoliko dana, USKOK je podigao optužnicu protiv Milana Bandića i još dvoje okrivljenika zbog kaz­nenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

- Znate li vi da ja imam više volje, želje i energije nego 1. lipnja 2000? - poručit će mi dok sjedimo u bijelom salonu na trećem katu Gradske uprave.

Razgovor za Globus dogovarali smo nekoliko mjeseci. Odgovarao je na sva pitanja. Gotovo na sva. O sudskom procesu, skandalima i aferama nije mogao govoriti.

- Morate me razumjeti - rekao je.

Počelo je poprilično kaotično.

Bandić je kasnio zbog neodgodivog sastanka, nakon toga je primio još jednu stranku, a onda je uletio u salon. Sat pokazuje 11.54, imam, pomislim u tom trenutku, samo šest minuta zaraz­govor jer u 12 sati u velikoj sobi za sastanke počinje veliki kolegij. Pročelnici su već dolazili i očekivao sam da će razgovor biti kratak.

Pogriješio sam.

- To ti je meso. Sve je napisano - kaže mi i pruži mi pet papira A4 formata radnog naslova Mojih 15 godina.

- Bit ću skroman. Neka građani kažu što misle o projektima koje smo realizirali u 15 godina. Ali ja ne mogu proći gradom sto pedeset, dvjesto metara, a da ne vidim nešto što smo napravili i realizirali zajedno sa sugrađanima. Nema većeg zadovoljstva. U ovom sam gradu 41 godinu. To je moj izbor. Ovaj grad i građani su mi dali sve, i ja im do kraja svog života to neću moći vratiti. Citirat ću velikog Ivu Andrića, koji je rekao kako čovjek umire dvaput. Volim taj citat. On je znakovit i živ. Prvi put kad umre, a drugi put kad umru njihova djela.

Ako ste napravili puno djela, onda se ne umire tako lako - kaže mi.

Govori mi o uređenje Bundeka, izgradnji Domovinskog mosta i mosta Jankomir, o Areni Zagreb i Zagrebačkom plesnom centru, o novoj zgradi Hitne pomoći, o MSU-u i Muzičkoj akademiji, o obnovljenom Francuskom paviljonu i novim niskopodnim tramvajima. Sretan je što je Gradska uprava, unatoč smanjenim sredstvima u posljednje dvije godinedovršila pet suvremenih škola s dvoranama i bazenima.

UVIJEK TRAŽE VIŠE Naravno, dotaknuli smo se i fontana ispred NSK.

- Govore mi da je to promašen projekt, da je novac bačen. A ja svaki dan tamo gledam 20, 30 roditelja čije se djeca golih guza tamo igraju - kaže mi.

Da opstane 15 godina na čelu Zagreba, neke stvari morale su se posložiti. Poput rušenja HDZ-ove vlasti u državi, ali i u gradu Zagrebu.

- Ja neću biti neskroman. Sve se poklopilo. Moja vizija, moje ideje, moje želje i projekti koincidirale su sa željama Zagrepčana. Bilo je najteže dobiti prvi mandat. Dok se čovjek ne etablira. Sjećam se razdoblja od svibnja 2000. do svibnja 2001. godine... Mislim da smo imali ukupno deset mjeseci, dakle niti godinu dana. Tada je bila najtješnja pobjeda. Onda se rad i zalaganje, entuzijazam, služenje građanima honoriralo iz mandata u mandat - kaže.Zatim uzme predah i kratko promisli.- I bit ću najiskreniji. Znate, svaki bedak može pobijediti na izborima. Ali svaki bedak ne može ostati. Prvi mandat možete dobiti na šarm, ljepotu i na obećanje. No morate nešto napraviti da dobijete novi mandat. Šarm i ljepota ne idu drugi put. Treći put morate napraviti više nego prva dva puta, četvrti put opet se letvica diže. Opet morate napraviti više nego prva tri puta. Peti put morate napraviti više nego u prethodna četiri mandata. A šesti put vam već prijeđe u naviku. To je najopasnije - kaže.

- Hoće li bit šestog puta u vašem slučaju? - pitam ga.

- Kao što rekoh, to je najopasnije. Festina lente (Požuri polako) – ubaci poslovicu.Požuri polako, za Bandića, ipak ne važi.

Oni koji ne vjeruju neka provjere njegov Facebook.

Žali, priznaje mi, za dvije stvari u prošlosti.

- Bit ću iskren. Nisam naučio upregnuti druge da rade 16 sati. Mislim, ja od njih to i ne tražim. Ali nisam u toj bjesomučnoj želji da napravim nešto bolje za građane Zagreba našao niti u jednom trenutku u ovih 15 godina, sebi za smiraj duše i odmora, gdje bih distribuirao odgovornost od sebe i ja malo uživao u tome. Možda budem i u tom uspio za kojih 10-15 godina – govori mi.Druga stvar su neki nerealizirani projekti poput izgradnje Kongresnog centra i tramvajske linije do Zračne luke Zagreb. Za time žali.

To nije moj poraz ni hendikep, ali je nedostatak. Bez Kongresnog centra nema Zagreba na karti europskih metropola. Kongresni centar nije realiziran jer se struka ne može dogovoriti koja je od dvije lokacije bolja. Je li bolja ona u Jukićevoj kod hotela Westin ili na Velesajmu, na osam hektara zemljišta na istočnoj strani. O tramvajskoj liniji nismo mogli sanjati dok nije došlo do izgradnje novog terminala Zračne luke. Ali nismo čekali. Napravljeni su drugi infrastrukturni projekti, poput Domovinskog mosta. I koridor od 12 metara kojim može voziti tramvaj u dva smjera. Dakle, Kvatrić, Heinzelova, Radnička, Domovinski most. To su povijesni projekti. Ovim projektima postajemo istinska metropola i s oba ta projekta počet ćemo za vrijeme ovog mandata - kaže.Ima i drugih prioriteta.

U sljedeće dvije godine želja mu je da i preostalih dva posto Zagrepčana, kao i onih 800 tisuća, dobije vodu te da se preostalih 12 posto, kao i onih 734 tisuće, spoji na odvodnju. Želi urediti Trg Franje Tuđmana na kojem će, kako sam najavljuje, biti podignut najveći i najljepši spomenik prvom predsjedniku u čast. Želja mu je obnoviti sljemensku žičaru, sagraditi Jarunski most i obnoviti Zagrebački velesajam.

Svjestan je, ipak, da su ta ulaganja upitna zbog smanjenja proračuna.

- Ne mogu ne spomenuti problem smanjenja gradskog proračuna zbog zahvata središnje vlasti u naša proračunska sredstva. Ne mirim se s takvim eksperimentima na Zagrebu i ostalim gradovima. Uz pridruživanje Udruzi gradova u zajedničkom pokretanju ocjene suglasnosti zakonskih propisa s Ustavom Republike Hrvatske i Euroskom poveljom o lokalnojsamoupravi nastojat ćemo povećati utjecaj Zagreba i naših gradova na državnoj razini - piše na jednoj od stranica koje mi je dao na početku razgovora.A to namjerava ispraviti izlaskom na sljedeće parlamentarne izbore. Stranka je osnovana kad je on drugi put bio u pritvoru, krajem ožujka i nazvana je Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti.

PET REČENICA Čemu stranka i čemu izlazak na izbore, zanima me.

- Za čovjeka puno veće ambicije, a ja nisam neabiciozan, da više ništa ne napravim na političkoj sceni, napravio sam puno. Međutim, sagledavajući situaciju, bipolarnost političke scene, beznađe, apatiju, nesigurnosti, besperspektivnost i s obzirom na reference u posljednjih 15 godina u Zagrebu, kao istinski hrvatski socijaldemokrat, želim Hrvatskoj ponuditi svoj projekt europske Hrvatske. Dopustite mi pet rečenica. Prvo je rad. ToHrvatskoj treba. Ljude treba zaposliti. Drugo, znanje i kompetencija. Zatim socijalna pravda odnosno solidarnost. I na kraju zajedništvo - navodi.

U tom trenutku u salonu počinje zvoniti telefon.

- To su ključne točke budućnosti Hrvatske - nastavlja Bandić.

Telefon i dalje zvoni.

- Bez toga Hrvatske nema - ne dopušta da ga smete zvonjava.

Ali netko je uporan.

- Zagreb je najsocijalniji grad na svijetu... - prekida rečenicu i grabi slušalicu.

- Molim? Suzana, što je? Neka, neka čekaju. Imam razgovor. Neka piju kavu - kaže pa poklopi telefon.

- I sad će mnogi pitat... - nastavlja.

- ...što ti to treba? Smetaš i jednima i drugima. Zašto se igraš s vatrom? Ali ja mislim da sa svojih 59 i pol godina još mogu ponuditi ovaj projekt Hrvatskoj. Poruke, projekte, ljude koji će to nositi. To će biti sasvim novi pristup stvari. Zašto sam stranku nazvao Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti? Pravo ime je Stanka rada i solidarnosti. To je što Hrvatskoj treba kao ozeblom sunce. Zašto Bandić Milan? Zbog izbornog zakona. Ja neću biti formalni nositelj u deset izbornih jedinica plus dijaspora, ali ću de facto biti. Drugi će imati ime samo na jednoj izbornoj jedinici. I takvi će otpasti, nestati. Ima ona latinska “Nomina stultorum scribuntur ubique locorum.” Imena luda pišu se svuda. Nisam toliko bedast da bi sebe promovirao na taj način. Zakon me natjerao na to. Prije imena nositelja liste pisat će ime stranke. Ipak sam ja ostavio političkog traga i leadershipa - vjeruje.Misli da u Hrvatskoj nedostaje ljudi koji mogu riječi provesti u djela.

Kazna i nagrada Na prste jedne ruke ne možete izbrojiti one koji mogu donijeti odluku, stati iza nje i zatim je provesti. Nema takvih. Ne znaju odrediti prioritete pa ništa i ne realiziraju. S druge strane, kad donesete odluku, preuzimate rizik i odgovornost. A onda postoji mogućnost da i pogriješite. A i kad donesu odluku i krenu u realizaciju, na prvoj prepreci odustaju. Takvih je, nažalost, mnogo danas - izgovorio je gotovo u dahu.Tko su ti ljudi, ne želi reći. Ali gotovo je nemoguće ne primijetiti da govori o ljudima koji su trenutačno na vlasti u državi.- Vi imate sada u Vladi polovicu ljudi koji ništa nisu napravili. Koja su jamstva da će u sljedećih šest mjeseci nešto napraviti? Nama neće samo projekti i programi biti važni, jer su 95 posto oni isti kod svih. Bit će nam važni ljudi i rokovi - kaže.

- Ali, to što vi govorite, sada govore svi ili će govoriti na izborima - primijetim.

- Stranka rada i solidarnosti... - gotovo ljutito kaže pa nastavi.

- ...bit će jedina stranka u Hrvatskoj... Sad ću to zakucati jednom zauvijek... Jedina stranka koja će ponuditi projekte i ljude na godinu dana. Svaki resor, svaki ministar će oročiti svoje vrijeme na godinu dana. Nema drugog. Ako su izvršili program i projekt, idemo dalje. Ako ne, hvala lijepo. Ljudi u Hrvatskoj su to zaslužili. Dosta je prevare. Nijedna vlada nije otišla prije. Jer se drže za žezlo. Jer kad vide da ne ide, onda građanima kažu kako imaju mandat na četiri godine. A koliko Hrvatska trpi zbog toga, nije ih briga - zaključuje.

U koalicije neće.

Prije godinu dana povezivali su ga s Čačićevim reformistima, Jakovčićevim IDS-om, osječkim gradonačelnikom Vrkićem, no uhićenje u listopadu 2014. kao da ih je sve odmaknulo od Bandića. Razne treće puteve koji žele naprijed Bandić ne doživljava.- Moji jedini koalicijski partneri su građani, prvo Zagreba, a sutra i Hrvatske. Hoće li to građani prepoznati, vidjet ćemo - kaže mirno, pa mi otkriva strategiju za izbore.- Ako to uspijemo komunicirati s mojim sugrađanima koji su mi dali pet mandata, da Bandić nigdje neće otići, da Bandić samo želi pomoći i ostalim građanima Hrvatske, onda će to biti honorirano. Ako ne budu prepoznali, onda neće biti dobro. Onda će Zagrepčani reći, bolje daBandić ostane ovdje, tako ćemo ga kazniti. Morat ćemo to dobro objasniti. Svi koji su nešto napravili, koji imaju jamstvo da će se nešto napraviti, a ne samo zagovarati, mogu koalirati s nama. Samo oni čija djela govore više od riječi - objašnjava.

Tko će pobijediti, ne želi predviđati.

Bit će interesantno. Pustimo vrijeme pred sobom. Ništa ne želim predviđati. Građani su pametni - kaže.

- Kad će izbori? - pitam ga za prognozu.

- O tome ne treba trošiti riječi. Ništa se ne može napraviti za tri ili šest mjeseci. No iskustvo koje imam govori mi: ovi će se za žezlo držati do kraja - kaže.

- Spomenuli ste bipolarnu Hrvatsku. Što mislite o radu premijera Milanovića i pretendentu na vlast, šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku? - pitam ga.

- Želim im sve najbolje. Točka - bilo je sve što je odgovorio.

- Što vam je smetalo kod Sandre Švaljek? - pitam.

- Ona je sama otišla. Nikog nisam smijenio. Ona jednostavno nije prihvatila činjenicu da će biti druga zamjenica. Dobro. Neke druge stvari ponijet ću u grob - kaže sa smiješkom.

- Dobro. A kad ćete u kampanju i tko su ljudi na vašim listama - zanimalo me.

- Kompetentni i stručni ljudi s referencama izvedenih stanja. Mi smo do ljeta ustrojili u Zagrebu 5000 ljudi i svih 218 mjesnih ogranaka. Od 1. srpnja krećem na put po Hrvatskoj. Dva mjeseca ću putovati. Posjetit ću sve, od Debelog brijega do Iloka, od Pule do Čakovca, od Čakovca do Splita - kaže pa nastavi sam od sebe.- Imam volje, energije, strasti, vizije da nešto napravimo u ovoj zemlji sa svima koji to žele. Ako to sugrađani Hrvatske prepoznaju, spreman sam staviti se na bilo kojem dijelu odgovornosti i pomoći. Bit ću neskroman. Po habitusu sam socijaldemokrat i antifašist. To nijeslučajno, to se ne može naučiti. Ja to živim jer sam se tako rodio. To je preduvjet ljudske slobode. To je civilizacijski doseg. A to znači biti slobodan. A sloboda je sjajnija i od zlata. S druge strane bit ću na strani slabijih u utakmici rada i kapitala. Sloboda nema cijenu. Ja sam neovisan, nisam nikome dužan ni meni nije dužan nitko - kaže.Ipak, dva puta po mjesec dana u proteklih sedam mjeseci nije bio slobodan. Prvi put u pritvoru bio je samo s jednim cimerom, drugi put ćeliju su dijelila njih petorica.

CRNI dušmani Život u pritvoru odlučio je provesti korisno.

- Osvježio sam literaturu. Ja sam završio gimnaziju. Moj maturalni rad bio je o A. B. Šimiću. Pa sam u pritvoru čitao njegova djela. Čitao sam Krležu i Andrića. Pročitao sam Znakove pored puta, Na Drini ćupriju, Banket u Blitvi, Glembajeve, Zastave, Deset krvavih godina. Znate zašto sam to čitao? Jer me podsjetilo na ova vremena. Jer kad to čovjek pročita, čovjek vidi da se ništa nije promijenilo. To je dobro. Iskoristio sam korisno to vrijeme. Ljudi koji su to tada pisali kao da su te romane pisali sada. Neke stvari se ponavljaju.

Vjeruje da ga je boravak u pritvoru ojačao.

O mogućem povratku u Remetinec ne razmišlja.

- Što te ne ubije, to te ojača. Samo treba preživjeti. Čitao sam, vježbao i molio Boga. Sad ću vam reći koliko sam ja pragmatičan u toj situaciji. Situaciji koju ne bih volio da se dogodi nikome, ni crnim dušmanima. Po danu sam čitao i vježbao, a imali smo i dva satašetnje. Mens sana in corpore sano. A u pola deset gasi se svjetlo. Ne možeš čitat. I onda se kreneš moliti. Vi se smijete, no nije se lako smijati. Moraš naći sadržaj. Ne možeš vježbati po mraku. Ne možeš ni moliti na glas. Drugi spavaju. Moliš u sebi. To me spasilo. Kad su ti ruke sklopljene, jači si od svega. Ima Bog u svemu ovome što se dogodilo svoje prste. To je sigurno koliko i dva i dva su četiri - kaže.

NOVA STRATEGIJA Milan Bandić uhićen je u nedjelju predvečer 19. listopada prošle godine u USKOK-ovoj akciji Agram. S njim su uhićeni i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, zatim šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i još 13 osoba iz Gradske uprave. Istražitelji sumnjaju da je Bandić proračun oštetio za 20 milijuna kuna. Pripuz iz pritvora uz jamčevinu izlazi 31. listopada, a oko izlaska i ovlasti Bandića nastaje pravna zavrzlama. Mediji tjednima spekuliraju hoće li podnijeti ostavku u zamjenu za slobodu.

Ostavku nije dao, ali na slobodu je izašao 19. studenoga zajedno sa Slobodanom Ljubičićem, koji je ostavku podnio. Brane ga odvjetnici Marijan Hanžeković i Krešimir Krsnik.

Gradonačelnik je morao dati 15 milijuna kuna jamčevine, a pred zatvorom su ga dočekali supruga Vesna i pas Rudi. U Zagrebu slijedi kaos. Grad je s uhićenjem Bandića preuzela Sandra Švaljek, njegova zamjenica, koja stalno ponavlja kako Zagreb i dalje funkcionira, a Bandić na slobodi nema ovlasti i ne smije kontaktirati s više desetaka svjedoka u Gradskoj upravi sve do okončanja istrage. Dok sudovi ocjenjuju ima li on ovlasti ili nema, Švaljek šuti i radi svoj posao. Gradska skupština donosi Proračun za 2015. u kojem Bandićevi zastupnici imaju sporazum s klubom HSLS-HSS koji vodi šef Gradske skupštine Darinko Kosor.

U isto vrijeme Sandra Švaljek donosi odluku da raspiše javni natječaj za novu Upravu Zagrebačkog holdinga, a Bandić osniva udrugu Klub Milan Bandić koja će poslije prerasti u stranku.

Prva optužnica protiv Bandića podignuta je u veljači ove godine. Tereti se da je udruzi “U ime obitelji” pogodovao za 308 tisuća kuna. Sud je optužnicu odbio i vratio na doradu.

Švaljek odabire novu Upravu Holdinga, a predsjednik Uprave postaje Dejan Fičko, bivši član Uprave Peveca. Nadzorni odbor Holdinga daje Upravi menadžerske ugovore koji imaju klauzulu da u slučaju političke smjene imaju pravo na visoke otpremnine.

Ponovno je uhićen 10. ožujka. USKOK tvrdi da je na slobodi utjecao na svjedokinju akademkinju Vidu Demarin i lažirao dokumentaciju. U njegovoj udruzi koja ima tendenciju postati stranka tvrde da je riječ o političkom progonu. Bandiću je istog dana izvanraspravno vijeće Županijskog suda dozvolilo da obnaša dužnost gradonačelnika, ali sudac istrage je nekoliko sati kasnije prihvatio zahtjev USKOK-a da se vrati u pritvor. Njegovi zastupnici raskidaju sporazum s Kosorom, a Sandru Švaljek smjenjuje iz pritvora 26. ožujka. Ona dan poslije podnosi ostavku na funkciju zamjenice gradonačelnika, ovlasti dobiva druga zamjenica Vesna Kusin, a Švaljek izlazi s njegove liste i postaje nezavisna zastupnica.

28. ožujka njegova udruga postaje stranka Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti, a on, iako u pritvoru, postaje predsjednik stranke. Najavljuje izlazak na parlamentarne izbore.

Sud Bandića pušta iz pritvora 9. travnja i vraća mu ovlasti.

Na posao se vraća potkraj mjeseca i odmah najavljuje velike projekte. Ušao je u sukob s novim vodstvom Holdinga zbog njihovih ugovora te im najavljuje smjenu. Najavljuje se da bi njegovu obranu trebali preuzeti zagrebački odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:09