MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp
SREDINA TERENA

Dalić može biti presretan: Splićani su u formi, Modrić nudi optimizam, no jedan je veznjak ipak u problemu

Nešto više od mjesec dana prije početka turnira u Njemačkoj vijesti su dosta dobre
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. svibanj 2024. 15:44

Sudimo li po aktualnosti, onda izbornik Zlatko Dalić može biti presretan kako se razvija sezona veznih igrača. Uz Kovačića, još osam igrača sredine terena kandidira za Euro 2024. i to Modrić, Brozović, Mario Pašalić, Vlašić, Majer, Ivanušec, Baturina i Luka Sučić.

Analiza njihove forme ukazuje da je jedini u problemu Lovro Majer, i to prioritetno zato što je u njegovu klubu, Wolfsburgu, došlo do promjene trenera, pa je Niku Kovača zamijenio Ralph Hasenhüttl. Iako ga je već Kovač početkom ožujka poslao na klupu, a do tada je igrao standardno, Majer je kod novog trenera u drugom planu. U četiri utakmice ulazio je u finišu, a posljednja dva kola proveo je na klupi. Ne promijeni li se situacija Majer će imati pad natjecateljskog ritma, jer bi na Euro išao s dva i pol mjeseca manjka igre.

Nešto bolje je za Luku Ivanušeca, koji je nakon svih problema prilagodbe, dvije ozljede, počeo hvatati ritam. U prošlom kolu je bio i strijelac, te odigrao praktično cijelu utakmicu. Za očekivati je da će biti u punom ritmu do kraja Feyenoordove sezone.

Lijepa je vijest da i Luka Sučić u RB Salzburgu ima, nakon niz peripetija s koljenom, standardnost igre. Kao što je vrlo dobra forma Martina Baturine u Dinamu.

Najbolju formu u ovoj sezoni pokazuju i dva Splićana u Serie A. Mario Pašalić je razigran i raspucan, trener ga od 4. veljače postavlja u startnu postavu i uzvraća odličnim igrama. U 41 nastupu postigao je 7 pogodaka uz 6 asistencija i fizički djeluje izvanredno svjež. Nikola Vlašić igra u slabijoj momčadi od Atalante, no status u Torinu mu je odličan. U 32 kola nastupio je kao starter u 29 utakmica, uz to u 21 navrata proveo je na terenu svih 90 minuta. Trener Jurić ga taktički koristi na više pozicija, što može remetiti učinkovitost, ali Vlašić je definitivno u dobroj formi i fizički u odličnom stanju.

Kad je u pitanju Marcelo Brozović, najvažnija je vijest da igra stalno (37 kola, 3 gola i 9 asistencija), te da nema fizičkih tegoba.

Natjecateljski, Brozović je odveć iskusan i zato se očekuje da će biti u standardnoj formi za reprezentaciju na Euru.

Što se tiče Luke Modrića, to je dodatni razlog za Dalićev optimizam. Kapetan u finišu klupske sezone igra izvrsno, igra i više nego prije, pa je u 40 nastupa (2 gola i 6 asistencija) dostigao prosjek od 50 minuta na terenu. Nastavi li u svibnju s aktualnim sudjelovanjem u igri, pogotovo u prvenstvu, Modrić ne samo da će biti u natjecateljski poželjnom ritmu, nego će na Euro stići svježiji jer nije imao iscrpljujuću, nego doziranu klupsku sezonu.

Linker
05. svibanj 2024 15:45