Ivan Klasnić

 Achim Scheidemann/dpa/profimedia
IVAN KLASNIĆ ZA SN

‘Groznica vlada oko karata, to je nevjerojatno. Pročulo se da sam ambasador HNS-a pa svi zovu...‘

‘Prolazak skupine, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje‘, prognozira bivši Vatreni
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. svibanj 2024. 15:23

Mjesec dana do Eura Njemačka je spremna, iako će uvijek ostati ponešto za dotjerati.

- Njemačka je odlično organizirala Svjetsko prvenstvo 2006. godine, imala je-stadione i znanje, Euro će biti vrhunski. Ako se pitate postoji li strah od terorističkih napada o čemu se može čitati u medijima, ovako među ljudima, koliko vidim – ne. Vesele se spektaklu - kaže Ivan Klasnić, nekadašnji Vatreni, a sada veleposlanik HNS-a na Europskom prvenstvu.

Kako diše Njemačka?

- Svi se pitaju tko će biti pozvan u reprezentaciju, a tko neće. S time se zabavljaju. Ljudi se raduju, neka tako ostane. Priča se o Euru, Nijemci očekuju da će se reprezentacija podignuti nakon lošeg Svjetskog prvenstva, imaju vjere u Juliana Nagelsmanna kao izbornika i očekuju da će napraviti dobar posao.

Nagelsmann je već deponirao u DFB-u popis igrača za Euro, pa sad Savez svaki dan objavi poneko ime. To je postala zanimacija za javnost, a specijalno za društvene mreže i medije.

- Doći će i euforija, nemojte misliti da Nijemci nisu takvi. Kad 14. lipnja krene prva utakmica u Münchenu u kojoj Elf igra sa Škotskom započet će vrhunska nogometna priča po pitanju atmosfere koja će vladati.

Vatreni startaju dan kasnije u Berlinu na Olimpijskom stadionu sa Španjolskom od 18 sati. Drugi susret imaju u Klasnićevom rodnom Hamburgu 19. lipnja s Albanijom od 15 sati, treći 24. lipnja s Italijom u 21 sat u Leipzigu.

- U Hamburgu je u nedjelju bila fešta, moj St. Pauli vratio se u Prvu Bundesligu. To je sjajno. Odmah kraj njegova stadiona bit će fan zona za vrijeme Eura. Još ništa što bi bilo vidljivo nisu napravili, sad će to riješiti u dva-tri tjedna. Svaka čast St. Pauliju, ima šansu osvojiti titulu drugoligaša, to će dodatno popraviti atmosferu u gradu. Ovog su trenutka bolji od HSV-ua koji je četvrti u drugoj ligi. Nije normalno da je St. Pauli bolji od Hamburger SV-a, ali eto to su priče kakve sport piše.

Najavljen je ogroman broj navijača iz svih europskih zemalja, s mogućnosti pristupa stadionu i bez nje, u svakom će gradu domaćinu biti fan-zona, ali i mnogi gradovi u kojim se ne igra Euro organiziraju javno gledanje utakmica. Hrvatima u Njemačkoj glavna su tema – ulaznice.

- Groznica vlada oko karata, to je nevjerojatno. Pročulo se da sam veleposlanik HNS-a pa me svi zovu. Zovi Klasnića da sredi karte, priča se. Znate koliko sam imao zahtjeva? Čudo. Ne bih ni mogao reći brojku. Recite kako ćemo riješiti problem? Bio sam ovih dana u HNS-u, tražio sam neke ulaznice pa ću vidjeti koliko ću ih dobiti. Ma, nema karata, nema, nitko ih nema koliko mu je potrebno - žali se Klasnić, a nismo mu mogli pomoći.

Klasnić je 2006. igrao za Vatrena na Mundijalu, sad ima drugačiju ulogu.

- Prvi put ću se pojaviti u kampu 10. lipnja u Neuruppinu na otvorenom treningu u 18 sati, tada ću biti na raspolaganju novinarima, a očekuje se i dosta navijača. Pogotovo lokalnih koji će biti domaćini hrvatskoj reprezentaciji.

Što predviđate Vatrenima?

- Prolazak skupine, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje.

Za koje reprezentacije mislite da će biti najbolje?

- Uvijek mislim da ćemo mi biti najbolji. Iako, skupina je teška, prvo je treba proći pa ćemo vidjeti dalje.

Euro je u svojem službeno 17. izdanju dodijeljen Njemačkoj još 2018. godine, a jedini suparnika bila je Turska. Već je imala kontinentalnu smotru 1988. godine, tada je na njoj nastupilo samo osam reprezentacija, a dvaput je ugostila i Svjetsko prvenstvo 1974. i 2006. godine. Kako se nalazi u srcu Europe dostupna je navijačima i automobilima, iako Nijemci forsiraju politike održivosti pa pozivaju na vožnju vlakom i ostalim javnim prijevozom. Kako Euro ima 24 reprezentacije igrat će se i po tri utakmice dnevno. Kao uvod zanimljivo je bilo i u klupskom nogometu. Bayer Leverkusen je osvojio naslov prvaka, čekaju ga još dva finala – Europske lige s Atalantom i DFB pokala s Kaiserslauternom, a Bayern je na kontroverzan način ispao od Reala u polufinalu Lige prvaka.

- Leverkusen je bio najbolji i njegova titula je zaslužena. Imaju dobru momčad, nema tu tajne. No, vidjet ćemo za sljedeću sezonu tko će ostati, sigurno će nekoliko igrača otići. Što se tiče Bayerna imao je tešku utakmicu u Madridu, ne bih spominjao suce, rekao bih da je taj dvoboj izgubio Thomas Tuchel. Radio je loše zamjene, oslabio je vlastitu ekipu, zato su poraženi. Nije smio izvaditi van glavne igrače.

Kako se Prvenstvo igra u Njemačkoj ne čudi Klasnićev zaključak.

- Sve je spremno za Euro, organizacija je 2006. godine bila čudesna, s bit će i sada. Cijela ta priča oko Eura ima samo jedan problem – ulaznice! Kako doći do njih. Hrvatska je 2006. ispala od Australije, loše je to bilo, ove godine bit će bolje – konstatirao je Ivan, kazavši da mu je zdravlje sada dobro, kosa koja mu je ispala od rijetke bolesti počela je lagano rasti.

Po kladionicama najveći favorit za prvaka Europe je Engleska, slijede Francuska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Italija... Hrvatska stoji na devetom mjestu, a u prvoj utakmici La Roja je veliki favorit u odnosu na Vatrene. No, kladionice griješe, čak i na Eurosongu, a kamoli u sportu koji je svakako manje predvidljiv.

Italija brani naslov prvaka, njezin je prvi ogled s Albanijom 15. lipnja u 21 sat u Dortmundu. Euro u koroni i raširen po cijeloj Europi 2021. godine i ovaj bit će dva bitno različita događaja. Navijači će kazati - nema bolje države za organizaciju velikih natjecanja od Njemačke.

Linker
14. svibanj 2024 15:23