Boris Kovačev/CROPIX
CEDEVITA U SPLITU

Šjor Božo se vraća na Gripe: Zaštitite Jugoplastiku kao Kornate ili Plitvička jezera!

Danas Nikola Vujčić, a ranije Dino Rađa, su heroji jer ponekad i svojim novcem štite ono što nije njihovo. Nije to lokalpatriotizam, to je herojstvo - kaže Maljković
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 06. listopad 2012. 12:50

Split večeras očekuje utakmica emocija. Ne (samo) zbog toga što je KK Split oživio, nego što im u goste dolazi njihov šjor Božo. Tek će drugi put na Gripama (19 sati) voditi suparničku momčad, prvi put je bilo pred kraj poratne 1996. godine. Danas je trener Cedevite, tada je vodio Panathinaikos…

- Doživio sam ljudsku počast koja nije imala veze sa zajedničkim uspjesima. Bila je to nezaboravna večer, materijal za knjigu - pričao je Božo Maljković prije nego što je Cedevitin autobus krenuo put Splita.

Neviđene počasti

Grlo mu se stezalo, glavu je okretao na stranu. Susprezao se da ne pusti suzu. Nakon ovakve najave ne bi nas iznenadilo da večeras Gripama suze poteku. Festival emocija, drugi dio… Maljković bi najradije da nema ove utakmice.

- Ne mogu predvidjeti kako će ovaj put biti. Nije mi svejedno i ne volim igrati protiv svojih ekipa. Ako je neka moja, onda je to Jugoplastika. U Splitu sam proveo četiri najljepše godine u svom životu, Splićani su me primili kao da sam njihova obitelj.

Jugoplastika, kako splitski klub Maljković i dalje naziva, je “njegova” u gotovo svakoj rečenici. Bili su to dani ponosa i slave splitske košarke. Europski prvaci 1989. i 1990. godine, tri puta nacionalni prvaci.

Vječni mit

- Jugoplastika je mit koji traje. Primijetio sam to po reakcijama onih koji se tada nisu ni rodili. Danas Nikola Vujčić, a ranije Dino Rađa, su heroji jer ponekad i svojim novcem štite ono što nije njihovo. Nije to lokalpatriotizam, to je herojstvo. Još jednom bih apelirao na hrvatsku državu. Jugoplastika bi za Hrvatsku trebala biti jednaka kao Kornati i Plitvička jezera. Ono što je Muzej Mimara za Zagreb, isto bi Jugoplastika trebala biti za Split.

Erjavec najavljuje ratnički pristup!

“Žuti” su opet u modi. Za meč ABA lige između Splita i Cedevite traži se karta više. Puno je zanimljivosti oko tog dvoboja. Nekad europski gigant, Split, danas je idealan maneken za firme u stečaju dok iza Cedevite stoje sponzorski milijuni.

Ali na Gripama Cedevita još ne zna za pobjedu. “Žuti” su prava domaćinska momčad. Protiv C. zvezde prošlog vikenda nastavili su pobjednički niz na svom parketu. Od 20 utakmica samo su jednu izgubili na Gripama.

Ekstra pozivnica je i povratak Bože Maljkovića na Gripe.

Igrački, Cedevita je izraziti favorit u ovom meču. Imaju dvije pobjede na startu ABA lige, a Splićani su svoj prvi poraz doživjeli u Ljubljani protiv Union Olimpije. Trener Mladen Erjavec najavljuje borbeni, ratnički pristup kao protiv C. zvezde.

- Očekujem izuzetno čvrstu utakmicu i rastrčanu Cedevitu. Oni su nakon dugo vremena jedna od najjačih, najmoćnijih momčadi koje smo imali u Hrvatskoj - smatra Erjavec.

Uoči Cedevite lansirana je nova klupska web stranica - www.kksplit.com. ( A. Orlić)

Linker
02. lipanj 2024 09:04