ANTE CIZMIC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NEMA KOVAČA, NEMA MINUTAŽE

Hoće li Vatreni zatražiti transfer? Sanjao je da će biti zvijezda za koju će se otimati, a sad je u drugom planu

Dolaskom novog trenera hrvatski reprezentativac živi bitno drugačiju zbilju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. travanj 2024. 22:28

Lovro Majer drugu utakmicu zaredom nije odigrao ni minutu za Wolfsburg, koji je u subotu svladao Freiburg 2:1 u gostima u 31. kolu Bundeslige. Igrač koji je prošlo ljeto u Vučji grad stigao iz Rennesa s golemim očekivanjima, vjerujući da će mu to biti odskočna daska za transfer u neki od najvećih svjetskih klubova, od dolaska trenera Ralpha Hasenhüttla sredinom ožujka umjesto Nike Kovača nije startao u niti jednom od pet susreta. U tri je navrata ušao s klupe, pritom je Werderu dao gol, ali je svejedno ostao u drugom planu, da bi s Bochumom i sada Freiburgom, a u oba su dvoboja pobijedili, ostao tek puki promatrač.
Koliko to brine Zlatka Dalića prvo je pitanje koje će si postaviti mnogi Hrvati, jer Euro je pred vratima. Sigurno mu nije drago, ali izbornik ima i druga rješenja na pozicijama ofenzivnih veznjaka i krila, pa ne vjerujemo da ne spava zbog toga. Uostalom, Majer je standardan na popisu Vatrenih, njegovo mjesto nije upitno, a u Njemačkoj na Euru vidjet će se u kakvoj je formi i koliko toga časa može pridonijeti. To što u klubu nema status kakav želi ne znači da neće biti pravi u nacionalnom dresu. Nedavno je mnoge impresionirao u finalu kairskog turnira kad je bio najbolji igrač utakmice s Egiptom.

Transfer iz Rennesa u Wolfsburg pretvorio se lani u sagu koja je zaključena potpisom petogodišnjeg ugovora. Danas svi pišu da su ga Nijemci platili 25 milijuna eura, iako je tada Wolfsburg objavio kako se radi od 30 milijuna. To je u svakom slučaju bila treća najskuplja investicija toga kluba nakon Juliana Draxlera, za kojeg su dali 36 milijuna, i Andrea Schürrlea s 32 milijuna eura. Hoće li Majer biti dokaz da za Wolfsburg velike kupovine nisu sretne? Obojica su samo gledali kao pobjeći što prije, a Schürrle je i žestoko uvrijedio građane i navijače rečenicom:

- Najbolja stvar u Wolfsburgu je željeznička veza s Berlinom.

Slobodni duhovi

Wolfsburg je grad sa 125 tisuća stanovnika, žitelji su mu u velikoj mjeri radnici u auto industriji, ne nudi raskoš i glamour, a od Berlina je udaljen 230 kilometara. Majer je u jednom od intervju kazao kako je to bilo ružno od Schürrlea, ali pitanje je što će on na kraju kazati.

image
SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp

S Wolfsburgove adrese lansirana su neka velika imena poput Kevina de Bruynea ili Edina Džeke, no Majer danas nije siguran što napraviti u ljeto. Razmotrit će opcije transfera, iako nije prekrižio Wolfsburg, čujemo od nekih njemu bliskih ljudi. Razloga za zadovoljstvo nema i ne može imati jer s 26 godina uvjeren je bi trebalo doći njegovo vrijeme, da bi trebao igrati svoj najbolji nogomet.

Kod Nike Kovača je pretežno bio starter, a znao ga je staviti i na desno krilo, što je ponekad igrao za Vatrene, gdje ga neki zazivaju i za Euro iako je očito da mu to nije najjača pozicija, no i on je imao primjedbe na njegovu defenzivnu igru, pa je i u Kovačevoj zadnjoj utakmici s Augsburgom dobio samo dvanaest minuta. Čim je kormilo preuzeo Austrijanac, prvi mu je potez bio - zašiti Majera za fotelju kraj terena. Zašto? Na pitanje zbog čega je gurnuo u stranu Majera, ali i Danca Maehlea i lani prvog strijelca Wimmera, kazao je:

- Važno je da imamo ljude na terenu na koje se taktički mogu sto posto osloniti. Ovi spomenuti su “slobodni duhovi” i možda su malo u nepovoljnijem položaju. To je jedini u ovom trenutku održiv put za nas.

image
MAX ELLERBRAKE Dpa Picture-alliance Via Afp

Hasenhüttl je učenik Ralfa Rangnicka čija je deviza - ako i nemam najljepša stabla, kad ih spojim imat ću najljepšu šumu, te mu je kolektiv ispred pojedinca. Majer je za njega igrač koji ne funkcionira najbolje za potrebe momčadi. U prve tri utakmice imao je dva poraza, te samo jednu pobjedu i to u debiju, kad je Majer zabio za 2:0 ušavši s klupe, ali nije promijenio mišljenje. U posljednje dvije, u kojima Majera nije poslao na teren ni sekunde, izborio je dvije pobjede. Iako Majer ima učinak od pet golova i četiri asistencije u Bundesligi, što nije spektakularno, ali nije ni loše, pitanje je koliko će obitavati na travnjaku do kraja sezone. Ostale su im još samo tri utakmice.

Velika nadanja

Stigao je s velikom snovima da će u Wolfsburgu postati europska zvijezda, potvrditi se kao klasa za koju će se otimati velikani, a živi bitno drugačiju zbilju. Zanimljivo je da ga trener hvali, kaže:

- Pravi je profesionalac, prvi dolazi na trening, zadnji odlazi, radi s puno veselja.

Kad je dao gol Werderu rekao je kako je “pokazao koliko je važan”, a onda je ponovno bio - na klupi. No, Hasenhüttl ističe:

- Svi nam trebaju, svi će dobiti šansu.

Hoće li Lovro Majer imati strpljenja čekati do sljedeće sezone kako bi vidio je li mu trener pronašao mjesto u svojoj shemi? Ne bi iznenadilo da na kraju ove zatraži transfer.

Linker
29. travanj 2024 22:29