Zagreb, 080312.Danas, nakon tri mjeseca zatvora, Zupanijski sud odlucio je da pusta na slobodu Zeljka Sirica (bivsi dopredsjednik HNS-a), Stjepana Djedovica (predsjednika sudacke komisije) te Nevena Sprajcera (tajnik udruge prvoligasa) zbog malverzacija u nogometu.Na slici: Neven Sprajcer.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
SAMO U HNL-U

Istra dovela USKOK-ova optuženika Šprajcera da bude savjetnik Ščeglovu!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. listopad 2012. 11:27

Odlukom Uprave Športskog dioničkog društva Istra 1961, bivši djelatnik NK Karlovac, tamošnjeg ŽNS-a i tajnik Udruge prvoligaša Neven Šprajcer, a protiv kojeg je USKOK u srpnju ove godine podignuo optužnicu zbog kaznenog djela mita za tzv. pošteno suđenje bivšem klubu, postao je savjetnik vlasnika kluba, ruskog poduzetnika Mihaila Ščeglova!

Kako su nam kazali u pulskom klubu (Ščeglov je u Moskvi do utorka), Šprajcer će djelovati kao vanjski suradnik i bez radnog odnosa. Njegov bi djelokrug rada bio prijedlog i potom provedba reorganizacije sportskog pogona Istra 1961, koji do sada, istini za volju, nije bio na nužnim razinama i već je niz godina bez profesionalnog iskoraka. Zato je Ščeglov više puta isticao da se mora kadrovski ojačati po tom pitanju.

Nakon što je nekoliko domaćih kandidata (Radolović, Raić-Sudar) zbog poslovnih obaveza zahvalilo na ponudi, Ščeglov se na kraju ipak odlučio za Šprajcera. Dakako da će taj potez 52% vlasnika ŠDD Istra 1961 izazvati niz kontroverzi jer je u pitanju ipak delikatan slučaj.

Definitivno je da svatko ima pravo na presumpciju nevinosti, tj. da se po Zakonu o kaznenom postupku svaki optuženik ima smatrati nevinim sve dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno. To je dakako u teoriji, dok je u praksi onome kojeg očekuje suđenje vrlo teško funkcionirati jer mu bilo koje radno i javno okruženje u startu nije sklono, ma koliko bio kvalitetan kadar.

To je realnost od koje ne može pobjeći ni Neven Šprajcer, a niti Ščeglov. Vjerojatno su toga svjesni i predsjednik odnosno Uprava Istra 1961 i bivši tajnik Udruge HNL-a, kada su odlučili odnosno dogovorili suradnju. U svakom bi im slučaju bilo lakše ostvariti dobar posao za Istru 1961 da su tu suradnju dogovorili nakon sudskog procesa, odnosno nakon što bi se Šprajcer obranio od optužbi koje mu na teret stavlja USKOK.

Kakvi će biti efekti te suradnje u aktualnoj situaciji neizvjesnosti pokazat će se u perspektivi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 11:12