Mindaugas Nikolicius

 

 VOJKO BASIC Cropix
VELIKA ENIGMA

Raskid ugovora s već zaboravljenim promašajem Nikoličiusa mora biti prioritet! Kako je uopće stigao u Hajduk?

Ponovo trenira s poljudskim suigračima, no malotko je zbog toga prepun oduševljenja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. travanj 2024. 08:57

Francisco Ferro se vratio u trening, izvijestio je trener Jure Ivanković pred utakmicu s Rudešom. Novost u svakom slučaju, budući da smo gotovo zaboravili da je Ferro u Hajduku. Zaboravljeni Ferro, igrač koji bez spora i sumnje predstavlja najveći promašaj aktualnog sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. Objasnit ćemo i zašto...

U studenome prošle godine operirano mu je koljeno, a na proljeće je tek dvaput sjedio na klupi. Igrač je to koji je po svim referencama trebao predstavljati pojačanje, biti ključni igrač obrane Bijelih, no ove je natjecateljske sezone potpuno u drugom planu.

Posljednji je nastup upisao još krajem rujna prošle godine kada je ušao 16 minuta s klupe u dvoboju s Lokomotivom na Poljudu. Zadnji put je u prvoj postavi bio u susretu s PAOK-om pred splitskim navijačima početkom kolovoza.

Dvaput dolazio

Dvaput je Ferro dolazio u Hajduk, prvi put na posudbu u proljeće 2022., a godinu poslije s potpisom ugovora. Splićani su platili pola milijuna eura odštete Benfici, uz bonus od 20 % prilikom sljedećeg transfera. Bit će zaista izazovno napraviti posao u kojem će, primjerice, već ovog ljeta Ferro donijeti zaradu i Hajduku i svom bivšem klubu iz kojeg je stigao na Poljud. Jer, u oba boravka na Poljudu nije oduševio, ali već gotovo dvije godine nosi dres Hajduka.

image

Francisco Ferro i Mindaugas Nikolicius

Robert Matić/Hajduk.hr

Počelo je sjajno, u prvom dolasku stigao je kao posuđeni igrač s velikim referencama. Dapače, vrijedio je tada 4 milijuna eura po Transfermarktu, na prvi pogled Hajduk je uhvatio iznenađujućeg “kapitalca”. Čuđenju nije bilo kraja, ali se, nažalost, pokazalo da prvi pogled vara.

Premda je na premijeri zabio pogodak u pobjedi 4:0 protiv Gorice, daljnji nastupi iskazali su niz manjkavosti stopera s Luza. Ferro je imao problema u defenzivnom skoku, preko njega su padali zgodici u porazu od Rijeke samo mjesec dana po dolasku. Već su se tada pojavile prve sumnje u klasu igrača koji je nekoć u Benfici predstavljao perspektivu veću od Rubena Diasa, današnjeg stopera Manchester Cityja. Da, velika je perspektiva bila pred Ferrom, u prosincu 2019. vrijedio je čak 18 milijuna eura.

Silazna putanja

S 14 godina je stigao u Benficu gdje je proveo 10 sezona, u životopisu ima 67 nastupa za klub s Luza, ali nakon stanke uslijed epidemije koronavirusa dogodila se promjena. Silazna putanja karijere koju više nije uspio oživjeti.

Na prvu je posudbu zato otišao u siječnju 2021. u Valenciju, na drugu godinu dana poslije u Hajduk.

- Imao sam kontakte s mnogim klubovima, ali svidio mi se Hajduk. Pričao sam i s mojim bivšim suigračem Krovinovićem, koji mi je rekao sve najbolje o klubu i gradu - bile su prve impresije Ferra nakon dolaska na Poljud.

S Hajdukom je odradio proljetnu posudbu, čak su ga Bijeli htjeli zadržati, ali Ferro je smatrao da vrijedi više od igranja u HNL-u. U ljeto 2022. vratio se u Benficu, odakle je proslijeđen na treću posudbu, u nizozemski Vitesse. Nije se naigrao u Nizozemskoj, dapače, upisao je tek devet nastupa. Najviše je vremena proveo na klupi, premda je u početku bio standardan, ali protokom vremena izgubio je mjesto u prvih 11. Ferro je u Vitesseu četiri utakmice krenuo u prvoj postavi, a nizozemski je klub primio 14 zgoditaka. Signal za promjene, dakako. Ferro je nakon toga prebačen na klupu, da bi potom dobio novu priliku u tri utakmice jeseni 2022. Nije bilo promjene, Vitesse je primio šest zgoditaka. Nakon toga se Ferro “ugasio” odigravši tek 16 minuta.

image

Francisco Ferro

TOM DUBRAVEC Cropix

Slijedio je povratak u Hajduk, klub za kojeg je Portugalac iskazao i emocionalnu povezanost.

- Nikad neću zaboraviti trenutak osvajanja Kupa s Hajdukom - poručio je Ferro u drugom dolasku među Bijele u veljači prošle godine. Ferro pamti osvojeni Kup, dapače, dodao je prvom Suncu još jedno prošle godine u Rijeci.
Portugalski stoper trofejni je igrač Hajduka. U Jakobušićevom mandatu ima oba trofeja, ali to sigurno nije ono po čemu će se pamtiti 27-godišnji Portugalac.

Ugovor do 2026. godine

Hajduk je za Ferra platio odštetu, potpisao ugovor do ljeta 2026., ali na kraju sezone jasno je da bi rastanak bio najbolji i nadasve logični epilog. Primarno za Hajduk, budući da je Portugalac odavno postao potpuno nebitan na Poljudu. Kod Leke je malo igrao, već je prije godinu dana bilo jasno da se povratkom Ferra napravila velika pogreška.

Zadnjih pet prvenstvenih dvoboja prošle sezone proveo je na klupi, a momčad je u tom razdoblju nizala najbolje rezultate. Obrana je s Awaziemom i Borevkovićem u ulozi središnjih braniča postala neprobojna “tvrđava”. Nizale su se utakmice sa stoperskim dvojcem na posudbi, a Ferro, igrač pod ugovorom, gledao je s klupe. Zato je istinska enigma kako se Ferro vratio u Hajduk, po kojem je kriteriju doveden čak dvaput na Poljud!?

image

Mindaugas Nikolicius

ANTE CIZMIC Cropix

Još veća zagonetka bit će njegov ostanak u Hajduku ovog ljeta bez obzira na to što Portugalac ima ugovor još dvije sezone. Umijeće pregovaranja novog predsjednika, te mogućnost pronalaska novog kluba, što će biti u domeni sportskog direktora, dva su golema izazova za ljude koji će povesti Bijele u novu sezonu.

Raskid ugovora s Ferrom nameće se kao prva zadaća u profiliranju momčadi. Pokazatelj da će ekipa u sljedećoj sezoni dobiti novi pečat, da će se osloboditi skupih stranih igrača iz prošlosti.

Neće biti jednostavno, budući nijedan raskid s igračem koji ne igra ne prolazi lagano. Međutim, nakon što je ove sezone odigrao 410 minuta, sasvim je jasno da Hajduk može bez Ferra. Samo je pitanje na koji način će se rastanak provesti, koliko će pogreška u konačnici koštati splitski klub.

Zbog nereda nakon derbija u Splitu uhićeno je još sedam navijača

Splitska policija privela je još sedam osoba za koje sumnjaju da su sudjelovali u neredima na nogometnoj utakmici održanoj početkom travnja na Poljudu između Dinama i Hajduka, doznaje se u policiji.

Policija je izvijestila da su nastavljajući kriminalističko istraživanje nereda na stadionu Poljud nakon nogometnog derbija u polufinalu Kupa od 3. travnja ove godine osumnjičili još sedam punoljetnih hrvatskih državljana u dobi od 42, 28, 26, 25, 24, 21 i 19 godina.

“Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 3. travnja ove godine, nakon završetka nogometne utakmice, sa sjeverne tribine prema pripadnicima specijalne i interventne policije koji su bili postavljeni u kordon kako bi spriječili daljnji proboj sa sjeverne tribine na teren, gađali policijske službenike bacajući prema njima polomljene stolice, drvene palete, zapaljene bengalke i različite druge predmete čime su doveli u opasnost živote policijskih službenika. Osim toga upućivali su im i verbalne prijetnje”, kazala je Sanja Nazlić iz splitske policije, dodajući da je u neredima lakše ozlijeđeno više policajaca.

Sedmericu uhićenih policija je predala pritvorskom nadzorniku i prijavila za kaznena djela izazivanja nereda i prisile.

Prije dvadesetak dana Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza kaznila je Hajduk na temelju raznih članaka Disciplinskog pravilnika HNS-a neigranjem dvije prvenstvene utakmice SuperSport Hrvatske nogometne lige ili SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa na svom igralištu - Gradskom stadionu Poljud bez prisutnosti gledatelja, kao i s novčanom kaznom u iznosu od 32.000 eura.

Hajduk je među inim sankcioniran zbog brojnih uvredljivih poruka i pirotehničkih naprava koje su njegovi navijači zapalili i pobacali na teren, a minutu nakon završetka utakmice stotinjak je domaćih navijača smještenih na sjevernoj tribini utrčalo na teren za igru na kojem su se u tom trenutku nalazili igrači obiju momčadi, suci i službene osobe.

“Odmah po ulasku navijača na teren intervencijom policije ti su navijači vraćeni na sjevernu tribinu, gdje je u trajanju od 20 do 30 minuta došlo do uništavanja stadiona i napada na policijske službenike, a neredi i sukobi s policijskim službenicima su se nastavili u široj zoni stadiona, zbog čega su službene osobe i gostujuća momčad zadržane na stadionu i poslije 23 sata”. (h, psn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 08:57