DAMIR KRAJAC Cropix
BOGATE VITRINE

Modri u lovu na jubilej: Dinamo je daleko najtrofejniji hrvatski klub, ali ovo mu je samo dvaput uspjelo

Dinamo je samo u sezonama 2006./07. i 2010./11. osvajao trostruku krunu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 07:25

U neovisnoj Hrvatskoj, Dinamo je dosad osvojio ukupno 49 trofeja. U maksimirskim je vitrinama 25 pokala za osvojeni naslov hrvatskog prvaka (uključujući i ovosezonski), Plavi su u 16 navrata bili pobjednici Kupa, a osam su puta osvajali i domaći Superkup. Svakako istaknimo da Superkupa nije bilo u sezonama kad je prvak istodobno bio i osvajač Kupa, a u nekim se sezonama Superkup nije ni igrao. Kao, primjerice, prije četiri godine, kad je pandemija COVID-a spriječila odigravanje utakmice Superkupa Dinamo - Rijeka.

Plavi će, dakle, u finalu Kupa protiv Rijeke, pokušati osvojiti svoj jubilarni, 50. trofej u Hrvatskoj! A dosad su samo dvaput bili osvajači trostruke krune u domaćim natjecanjima. Bilo je to u sezonama 2006./07. i 2010./11., zadnji put je, eto, Dinamo osvojio “tricu” u Hrvatskoj prije 13 godina. Rijeka je, pak, u istom razdoblju, osvojila osam trofeja - jedan naslov prvaka, šest Kupova i jedan Superkup. Posljednji trofej, Hrvatski kup, Rijeka je osvojila 2020. godine.

Gledajući pojedinačno igrače u aktualnim rosterima Dinama i Rijeke, iskustvo osvajanja trofeja uvjerljivo je na strani Zagrepčana i to je svakako opipljiva prednost Plavih uoči finalnih okršaja u Kupu. Dinamovi su nogometaši, naime, osvojili ukupno 156 trofeja, dok su Riječani prikupili 42 trofeja.

Najtrofejniji je Dinamov igrač, dakako, legendarni kapetan Arijan Ademi (23), slijede Dino Perić, Danijel Zagorac (po 12), Bruno Petković, Sadegh Moharrami (po 10), Kevin Theophile (9), Stefan Ristovski, Josip Mišić (po 7), Martin Baturina (6)...

Kod Riječana je, pak, s deset osvojenih trofeja najtrofejniji nogometaš Matej Mitrović, iza njega su, s po devet trofeja, Marko Pjaca i Emir Dilaver. Pet trofeja ima Stjepan Radeljić, po dva Marijan Čabraja, Niko Janković i Momo Yansane, dok su po jedan trofej osvajali Lindon Selahi, Mirko Marić i Niko Galešić.

Linker
08. lipanj 2024 09:16