DAMIR SKOMRLJ Cropix
RUJEVIČKI VJETROVI

Rijeka i Vatreni ovako nešto ne pamte: Sopićevi junaci imaju priliku ispisati povijest HNL-a i reprezentacije

Rekordan broj igrača iz HNL-a (10), te ujedno rekordan iz Dinama, imao je Ćiro Blažević u Francuskoj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. travanj 2024. 06:07

Rijeka ima lijepe šanse da prvi put u povijesti njezini igrači budu najzastupljeniji u rosteru hrvatske reprezentacije na velikom natjecanju, od HNL klubova. Prihvati li UEFA-a preporuku izbornika i odobri li sastav s 26 imena, lider s Kvarnera mogao bi imati trojicu na Euru u Njemačkoj!

Iako je rano za konačan popis te je jasno da svatko još stigne bljesnuti i uvjeriti izbornika kako mu treba dati povjerenje, kao što postoji i opasnost od ozljeda, čini se da Zlatko Dalić već ima nacrt 26 igrača koji ovog časa drže pole-position. Netko od njih mogao bi ostati ispod crte samo dogodi li se za to vrlo jak razlog. Teži zadatak dobit će bude li morao svoj izbor “kresati” na 23 imena. U tom slučaju netko će iz HNL-a, jedan ili više njih, vjerojatno otpasti.

Puno govori popis igrača za turnir koji je trebao biti u Abu Dhabiju, a održan je u Egiptu. Na njega zbog ozljeda i bolesti s te liste 25 nisu išli Josip Šutalo, Perišić, Budimir i Baturina, a naknadno su pozvani Marco Pašalić i Ćaleta-Car. Kad se svi ti igrači spoje te im se doda Luka Sučić, to je 28 imena.

Izbornikov zahtjev

Zbog viška golmana i stopera Kotarski i Ćaleta-Car vjerojatno imaju nešto manje šanse, pa ostali zapravo čine tih 26. Vratari Livaković, Ivušić i Labrović, obrambeni Stanišić, Juranović, Vida, Erlić, J. Šutalo, Pongračić, Gvardiol i Sosa, veznjaci Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Vlašić, Mario Pašalić, Baturina, L. Sučić i Ivanušec te napadači Marco Pašalić, Kramarić, Petković, Budimir, Perišić i Pjaca.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Izbornik je tražio da se uzvrat finala Kupa pomakne sa 30. svibnja na 22. svibnja kako bi se igrači iz HNL-a mogli 26. svibnja pojaviti na okupljanju reprezentacije, tada se baratalo s informacijom da se radi o petorici iz Rijeke i Dinama. To su Labrović, Pjaca i Pašalić s Rujevice te Petković i Baturina iz Maksimira. Šest HNL igrač je Perišić iz Hajduka.

Nikad se nije dogodilo da je Rijeka ne velikom natjecanju imala najviše igrača iz HNL-a. Iako je u Rusiji 2018. godine jedini koji je tamo stigao kao član naše lige, a zaigrao je na turniru, bio upravo Rijekin Filip Bradarić. No, u rosteru se nalazio i Dinamov vratar Dominik Livaković, koji kao treći nije dobio šansu. Imala je Rijeka još jednom igrača na završnom turniru, na Euru 2016. godine, to je bio golman Vargić. No, s njim su bila četvorica iz Dinama - Schildenfeld, Rog, Pjaca i Ćorić, kao i vratar Hajduka L. Kalinić. Šestorica iz naše lige u konkurenciji 23 igrača. Oni su bili izbor Ante Čačića. Ranije 2014. godine Niko Kovač odabrao je Filipa Močinića za Brazil, ali je ovaj bio ozlijeđen pa je uskočio Milan Badelj.

Rijeka igra jako dobru sezonu, u borbi je za dva trofeja, a osim spomenutog trojca istaknuli su se još neki igrači poput Fruka, Jankovića, Galešića, Smolčića... koji bi se također mogli nadati ili barem neki od njih da ih izbornik ima u vidu u širem krugu, kao što je već ranije stavio na pretpoziv Ivanovića. No, na njihovim pozicijama ovog je časa jača konkurencija te su mjesta zauzeta.

Lista ide u lipnju

Neki drugi čuvaju svoje pozicije, kao što je, primjerice, Labrović među golmanima drži ispred Kotarskog koji jako dobro brani za PAOK. Zasad je tako, vidjet će se hoće li biti do konačnog popisa za Euro kakvih promjena. Tu konačnu listu Dalić mora dati 7. lipnja do 23.59. Dakle, imat će dotad i jednu prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom 3. lipnja u Rijeci. Moguće je da već na pripreme pozove samo 26 imena, ako bude odobreno da ih u Njemačku ide 26, da neće niti širiti priču.

U svakom slučaju, Rijeci se smiješi da na ovom prvenstvu u Njemačkoj ima više igrača u sastavu hrvatske reprezentacije (3) nego dosad zajedno jer od Eura 1996. do SP-a 2022. ukupno su bila samo dvojica spomenutih - Vargić i Bradarić. Rekordan broj igrača iz HNL-a (10), te ujedno rekordan iz Dinama, imao je Ćiro Blažević u Francuskoj 1998. godine. Iz Dinama su bila šestorica - Ladić, D. Šimić, Jurić, Prosinečki, Marić i Jurčić, iz Osijeka Krpan, iz Hajduka Šerić i Tudor te Vasilj iz Hrvatskog dragovoljca.

Linker
16. travanj 2024 12:33