Dragan Matić/CROPIX
IZGUBLJENA UTAKMICA

Odlazak legende Dinama i hrvatskog sporta: Josip Kuže preminuo u 61. godini života

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2013. 22:39

Josip Kuže više nije s nama, trener koji je plijenio pažnju nogometnog svijeta pametnim rezonima umro je nakon kratke i teške bolesti. Ostat će u sjećanju kao osebujan čovjek, nogometni stručnjak kojeg se poštovalo i voljelo jer je u nogomet unio dušu, cijelog sebe.

Dan-danas se u Zagrebu govori da je Kuže bio trener za vrijeme kojeg je Dinamo igrao najbolji nogomet od osamostaljenja Hrvatske. Iako se u završnici njegovog posla u Maksimiru razgovaralo samo o njegovim manama, kocki i kladionicama, Kuže je bio i ostao ljubimac navijača, njihov idol.

Kada se u veljači razbolio, sam je nazvao rekavši da boluje od leukemije, otišao je u bolnicu ispred koje su BBB izvjesili veliki transparent - “snagu ti daje sa sjevera glas, predaje nema jer si jedan od nas, Josip Kuže”. Nakon što je saznao za podršku BBB-a, opet je okrenuo naš telefonski broj kazavši “jako me dirnuo taj transparent, nisam mogao suspregnuti suze, same su tekle. Bez obzira na moju bolest to mi daje snagu, izdržat ću.”

Nažalost, najtežu utakmicu svog života Josip Kuže nije dobio. Kao trener dobivao je mnoge širom globusa, svuda je pokazivao svoj talent, od Australije, preko Njemačke, Japana, Ruande, Kine, do Albanije. Njegov moto “želim da moje momčadi igraju, želim graditi igru” bio je i njegov kompletni trenerski 'trade-mark’. Prije nego što će se primiti posla koji ima sedam kora bio je i uspješni nogometaš, koji je cijelu karijeru proveo u Dinamu, igrao je s plavim legendama Zlatkom Kranjčarom, Snješkom Cerinom, Srećkom Bogdanom, Velimirom Zajecom, Markom Mlinarićem, Ismetom Hadžićem, Stjepanom Deverićem... U igračkoj karijeri proveo je 10 godina u Dinamu i za njega odigrao 384 ligaške utakmice i postigao 14 golova.

Napustio nas je u 61. godini, mogao je još mnogo dati svojoj obitelji, prijateljima i nogometu, ali Kužeovo nasljeđe ostat će zauvijek. I trenersko i ljudsko. Nikad se nije skrivao iza svojih mana, otvoreno je govorio o životnim problemima kao da razgovara o taktici za neku utakmicu. Bio je običan čovjek, netko za koga si uvijek volio kazati da ti je prijatelj, makar ste samo jednom bili na kavi. Da, bio je upravo jedan od nas.

Počivaj u miru Joža!

Trenerska karijera



Vodio je Dinamo, Zagreb, Inter i Varteks, Borac iz Banja Luke, njemački Mainz, japansku Gambu iz Osake. Donedavno je bio i izbornik Albanije

Jedna od velikih pobjeda Josipa Kuže na klupi Modrih, s Bobanom i Šukerom u sastavu. Dinamo - Partizan 2:1 (1990. godine)

Dinamo izrazio sućut povodom smrti Josipa Kuže



Vodstvo hrvatskog nogometnog prvaka Dinama izrazilo je sućut povodom smrti Josipa Kužea (61) koji je danas preminuo nakon što se posljednjih mjeseci borio s teškom bolešću.

"Teško je u ovim trenucima vjerovati da je naša legenda, velik igrač i prije svega velik čovjek koji je ostavio neizbrisivi trag u modrom klubu, izgubio bitku života. S ponosom samo možemo reći da će Joža zauvijek ostati upisan u povijest našeg Dinama," poručili su iz kluba dodavši kako GNK Dinamo na čelu s Upravom, igračima i stručnim stožerom izražava iskrenu sućut obitelji i prijateljima Josipa Kužea.

Nakon što mu je početkom veljače dijagnosticirana zloćudna bolest leukemija te nakon višemjesečne terapije, proslavljeni igrač i trener u nedjelju poslijepodne izgubio je bitku za život.

Josip Kuže proveo je tijekom igračke karijere deset godina u Dinamu, a u periodu od 1971. do 1981. odigrao je ukupno 384 utakmice. Kasnije je u dva navrata bio i na trenerskoj klupi 'modrih', prvi puta u sezoni 1989./90., a zatim u sezoni 2005./06. kada je Dinamo osvojio prvenstvo Hrvatske.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 07:18