Klopp i Guardiola traže regulaciju pravila za saudijske klubove

 PAUL ELLIS Afp
NOVA SILA

Saudijci uzbunili najveće! Ušetali se među ‘Lige petice‘, Klopp i Guardiola traže hitnu promjenu pravila

Klubovi iz Saudijske Arabije su promijenili svjetsko nogometno tržište
Piše: SNObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 10:17

Saudijska ofenziva dobro je uzdrmala nogometne postavke i na globalnoj razini promijenila odnose što se tiče ovog sporta. Praktično svakog dana dolaze vijesti o novim kupovinama tamošnjih klubova, a posljednja velika zvijezda koja se priključila njihovoj ligi je Sadio Mané koji će sljedeće sezone igrati u Al-Nassru s Cristianom Ronaldom i Marcelom Brozovićem.

O tome koliko su Saudijci promijenili odnose u sportu pokazuje i činjenica kako su se tamošnja liga ‘ugurala‘ u top pet po pitanju najveće potrošnje na pojačanja ovog ljeta. Naravno da Englezi prednjače po tom pitanju s potrošenih gotovo 1,5 milijardi eura na nove igrače, ali Saudijci su uspjeli izgurati jednu od ‘liga petice‘ iz vrha i to ni više ni manje nego La Ligu. Španjolski klubovi su do sada racionalni pa su potrošili svega 273 milijuna eura na pojačanja dok su Saudijci trenutno na 442 milijuna što se samo odšteta tiče. Iznos koji troše na plaće nitko ne može zbrojiti...

Nije saudijska liga daleko ni od Bundeslige (451 milijun na pojačanja ovog ljeta) i Ligue 1 (493 milijuna), pa ni Serie A nije daleko (571 milijun), a s obzirom na to kako iz te države dolaze vijesti kako je ovo dugoročni projekt, onda je jasno kako svi dosadašnji akteri nogometne scene moraju Saudijce shvatiti ozbiljno.

Veliki problem europskim velikanima je činjenica kako Saudijska Arabija ne podliježe pravilima financijskog fair-playa pa njihovi klubovi predstavljaju nelojalnu konkurenciju kada se priča o plaćama igrača. Postoje i druge pravne stvari koje pomažu Saudijcima, a dva ponajbolja svjetska trenera traže da se jedna od njih što prije regulira.

Jürgen Klopp i Pep Guardiola traže od FIFA-e da promijene datum do kada klubovi u Saudijskoj Arabiji mogu dovoditi nove igrače. Trenutni deadline je 7. rujna što je šest dana nakon što se u Europi zabrane novi transferi. Klopp i Guardiola predvode stručnjake koji smatraju kako bi se ovako mogli oštetiti europski klubovi. U slučaju da neki igrač ode u Saudijsku Arabiju između 1. i 7. rujna, europski klubovi jednostavno ne bi imali nikakvu mogućnost dovođenja njegove zamjene.

Svjetska krovna nogometna organizacija vjerojatno ne može napraviti ništa po ovom pitanju ove godine, a vidjet ćemo kako će se svjetska nogometna pravna legislativa mijenjati sljedećih godina. Saudijci su došli da ovdje i ostanu pa se sada treba i njih uzeti u obzir pri određivanju pravila.

Linker
17. svibanj 2024 20:07