Navijači Manchester Uniteda još su ranije zazivali prodaju

 ANTHONY DEVLIN Afp
KRUŽE I PRVE BROJKE

Nema više Ronalda - Man. United ide na prodaju!? Oglasili se vlasnici, poznat i prvi favorit za preuzimanje

Dugogodišnjeg Unitedovog navijača već se dulje vrijeme povezuje s mogućim preuzimanjem Crvenih vragova
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. studeni 2022. 08:13

Velike vijesti za navijače Manchester Uniteda; njihov omiljeni klub mogao bi vrlo skoro promijeniti vlasnika!

Obitelj Glazer spremna je prodati klub s Old Trafforda, a u obzir dolaze ponude od minimalno pet milijardi funti, piše Daily Mail.

Dio Unitedovih navijača već godinama traži odlazak američkih vlasnika Avrama i Joela Glazera, koji su angažirali tvrtke The Raine Group i Rothschild and Co kao ekskluzivne financijske savjetnike u procesu prodaje kluba.

Glazeri su se u utorak navečer oglasili službenom izjavom u kojoj ističu kako žele omogućiti budući rast, ali će ‘razmotriti sve strateške alternative, uključujući nova ulaganja u klub, prodaju ili druge transakcije‘.

Amerikanci su preuzeli klub s Old Trafforda 2005. godine, te im je Sir Alex Ferguson u prvom godinama još donosio trofeje. Međutim, nakon njegovog odlaska u mirovinu izostali su rezultati na koje su navijači godinama bili navikli, a velika ulaganja od 790 milijuna funti stvorila su i veliki dug.

image

Avram i Joel Glazer

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Daily Mail piše kako se vjerojatna cijena kreće između pet i devet milijardi funti, a doznaje i ime prvog favorita za preuzimanje većinskog vlasničkog paketa.

To je Sir Jim Ratcliffe, najbogatiji Britanac i dugogodišnji Unitedov navijač kojeg se već dulje vrijeme povezuje s mogućim preuzimanjem Crvenih vragova.

Ratcliffea se spominjalo i u kontekstu kupnje Chelseaja u svibnju ove godine, ali tada njegova kasna ponuda nije uspjela te je Bluese nakon prisilnog odlaska ruskog oligarha Romana Abramoviča kupio Amerikanac Todd Boehly.

- Ako je United na prodaju, Jim je definitivno potencijalni kupac – potvrdio je Ratcliffeov glasnogovornik.

image

Sir Jim Ratcliffe

ANDREW MATTHEWS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ranije ovog mjeseca otkriveno je i kako se američki vlasnici Liverpoola, Fenway Sports Group, spremaju na prodaju kluba s Anfielda.

Ekonomski stručnjaci tvrde kako Amerikance na prodaju premierligaških klubova motivirali iznosi koje bi mogli dobiti, ali i mračne gospodarske prognoze koje se vežu uz Veliku Britaniju. Spominje se i propast projekta Superlige kao jedan od razloga

Bilo kako bilo, navijači Manchester Uniteda nadaju se da će klub preuzeti netko tko će imati više smisla za sportsku stranu posla, što Glazerima od odlaska Fergusona baš i nije bio forte.

Posljednji naslov prvaka Premier lige osvojio je upravo Sir Alex u svojoj posljednjoj sezoni 2013. godine, a s njim je u mirovinu tada otišao i izvršni direktor David Gill.

Na pojačanja su novi vlasnici potrošili više od milijarde funti, no navijači su nastavili iskazivati svoje nezadovoljstvo upravljanjem klubom, na stadionu i izvan njega...

Linker
20. svibanj 2024 08:30