PAVEL NEUBAUER/TASR/PROFIMEDIA
POZNATA LICA

Evo tko bi se mogao vratiti u Dinamo: U igri veznjak koji je zabio 12 golova, čeka se i rasplet oko ‘Bombardera‘

Kreiranje kadrovske politike posebice je zahtjevno u Dinamu, zbog izdašnosti budžeta, ali i europskih ambicija
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. svibanj 2024. 20:23

Natjecateljska sezona bliži se kraju. Do konca prvenstva preostala su još dva kola, a nogometaši Rijeke i Dinama još moraju odigrati i uzvratni susret finala Kupa. No, klubovi su već započeli s projekcijama igračkih rostera za iduću sezonu...

Ovo je zacijelo najdelikatnije razdoblje u sportskoj politici svakog kluba. Svaki propust ili pogreška izravno mogu utjecati na rezultatske dosege iduće sezone. Kreiranje kadrovske politike posebice je zahtjevno u Dinamu, zbog izdašnosti budžeta (60 milijuna eura), ali i europskih ambicija (koje sežu do Lige prvaka).

U Maksimiru se tijekom svakog prijelaznog roka sudaraju s istim pitanjem: kako (i kamo) usmjeriti karijere igrača, koji trenutačno predstavljaju tehnološki višak? Praktički, postoje samo dva rješenja: raskid ugovora ili posudba.

Dakako, Dinamov stručni stožer pomno prati prezentacije posuđenih igrača. Eklatantan je primjer upravo aktualna sezona i odluka trenera Sergeja Jakirovića da u zimskom prijelaznom roku, zbog "kompleksne situacije" promptno vrati s posudbe Frana Brodića i Morena Živkovića.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

No, nakon završetka sezone i istjeka ugovora o posudbi u Maksimir bi se eventualno mogli vratiti još neki igrači. Tko su potencijalna "pojačanja"?

Petar Bočkaj imao je solidnu sezonu u ciparskom Paphosu. U 37 nastupa postigao je dva gola i dodao tri asistencije. No, podbacio je klub. Paphos je sezonu završio tek na petoj poziciji (prva tri mjesta jamče nastup u europskim natjecanjima), te je i nadalje neizvjesno hoće li aktivirati opciju otkupa Bočkajevog ugovora. Ciprani bi prema ugovoru mogli dobiti Bočkaja za 750.000 eura iako njegova vrijednost na Transfermarktu iznosi 1,8 milijuna. Ako Paphos odustane Bočkaj će se pojaviti na Dinamovim pripremama...

Slična je situacija i s Markom Tolićem. On je sa Slovanom iz Bratislave osvojio naslov slovačke Nike lige. Sveukupno je Tolić imao 41 nastup (prosječno 49 minuta), postigavši 12 golova, uz pet asistencija.

image

Marko Tolić

MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Ugovor o posudbi završava i 20-godišnjem stoperu Jakovu Gurlici u slovenskom Bravu. Stasiti je Zadranin upisao 22 nastupa za momčad petoplasiranog kluba slovenske Prve lige, no posljednjih je pet utakmica odgledao – s klupe. S obzirom na to da je njegov vršnjak Moreno Živković ovog proljeća povjerenje dobivao na kapaljku (pet nastupa), nije realno za očekivati da bi se Gurlica mogao pojaviti u Dinamovom rosteru za iduću sezonu. Vjerojatnija je ponovno solucija posudbe...

Dinamo u slovenskim klubovima ima još trojicu igrača "na leasing": Marko Brkljača je u Aluminiju, Deni Jurić u Kopru, a Luka Menalo u Celju. Jedino Menalo ima opciju otkupa ugovora. Za momčad slovenskog prvaka (kojega vodi Damir Krznar) Menalo je ove sezone ostvario 21 nastup (prosječno 42 minute), postigavši jedan gol, uz jednu asistenciju.

Dinamo ima i jednog igrača u Premijer ligi BiH (Luka Lukanić), te nekolicinu u klubovima HNL-a. Gabriel Rukavina i Marko Soldo standardni su u Gorici (velikogorički klub bi ih i naredne sezone volio imati u rosteru), te Danijel Štefulj u Slaven Belupu, dočim se Anes Krdžalić (Lokomotiva) i Fran Topić (Rudeš) bore za mjesto u momčadi. U drugoligaškoj su konkurenciji Ivan Šaranić (Dugopolje), Filip Brekalo (Dugopolje), Borna Graonić (Dugopolje), Dominik Braun (Sesvete) i Ivan Mandić (Vukovar 1991).

Objektivno, teško da bi se ijedan od spomenutih igrača Dinama mogao pojaviti u rosteru prve momčadi za iduću sezonu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 20:24