Nogometaši Dinama

 GORAN MEHKEK Cropix
PLAN ZA ‘SUTRA‘

Ovo su potencijalna Dinamova pojačanja! Zvijezda je na odlasku, a pregovarat će se i s višestrukim prvakom Europe

Sportski sektor zagrebačkog kluba imat će na ljeto pune ruke posla
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 27. travanj 2024. 13:26

Teško se oteti dojmu da bi Marko Marić, barem na temelju dosadašnjeg rada, ali i javnih istupa, mogao biti jedno od najvećih Dinamovih osvježenja te pojačanja u sektoru koji je vapio da ga preuzme čovjek koji zna što radi. Iako i dalje svrbi taj prefiks "vršitelj dužnosti" ispred njegova imena, nije teško zaključiti da bi ga se već do kraja sezone ne samo mogao nego i trebao otarasiti.

U četvrtak je, naime, razložno, smisleno i dugoročno prvo secirao postojeće stanje, a onda i prezentirao kratkoročnu i dugoročnu strategiju. Konačno, njegov potpis već sada je vrlo izražen: Bernauer se, eto, pokazuje vrlo iskoristivim igračem, Pierre-Gabriel, kojeg je doveo u uskoj suradnji s ljudima iz sportskog sektora, ima sjajne uvodne recenzije, a bez pustih i nepotrebnih obećanja zadržao je talentiranog kadeta Mislava Ćutuka. I to je samo dio posla koji je obavio. Rad u školi mu je, konačno, dao dubinski uvid, a kako ga bije glas da je šljaker i terenac, Dinamo bi od ovog 41-godišnjaka mogao imati dalekosežne i dugoročne koristi.

image

Marko Marić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Marić je, pritom, objasnio i određene planove ljetnog prijelaznog roka, u kojem će se tražiti deficitarne krilne pozicije i ciljana pojačanja, ali će se, koliko možemo čuti od naših izvora, svakako raditi na ostanku Vidovića, a lako moguće i Kaneka. Samo sigurno ne za novac uglavljen u ugovore, nego će se ići u pregovore s Bayernom i Sapporom. Nije odveć premudro zaključiti kako bi se za Japanca, iskoristivog za rotaciju, umjesto dogovorenog 1,1 milijuna trebalo ponuditi do pola milijuna plus određeni postotak, ili čak ići u opciju još jednog produljenja posudbe. Što se pak Vidovića tiče, "modri" načelno planiraju bitno smanjiti odštetni zahtjev od gotovo 3,5 milijuna eura. Već su krenuli razgovori u kojima bi se također bitno smanjila odšteta, ali uglavio postotak od kasnije prodaje, ili bi se također išlo u još jednu potencijalnu opciju posudbe, uz kasniju (blažu) opciju otkupa. Što se posudbi tiče, odluka o Ogiwari može čekati zimu, a što se tiče Kačavende, "plavi" moraju evaluirati njegovo stanje po oporavku te potom odlučiti kreću li na pregovore s Lokomotivom - ako da, onda i odšteta, jasno, ne može biti stratosferna kao prije ozljede, odnosno prošloga ljeta. To je jasno i Šikiću...

Što se tiče odlazaka, prvi na listi je, nažalost, Martin Baturina, kojeg Dinamo mora prodati radi vlastitih financija, a uokolo se Maksimira, pak, može čuti kako se radi na tome da Petković ne aktivira svoju klauzulu, koja kaže da do sredine lipnja može otići za 2,5 milijuna eura, te da ipak ostane lider svlačionice, što bi bilo veliko pojačanje "modrih". Pritom će, pak, Dinamo osvježiti svlačionicu nudeći odlazak igračima s ruba rostera, ali pritom mora dobro odvagnuti što učiniti s nekoliko važnih igrača koji, ako ostanu, moraju postati nositelji ili ih se mora prodati da se unovče njihova kvaliteta te godina proizvodnje. To su u prvom redu Mauro Perković, čiji je uzlet priličan, te Marko Bulat, kojega je ozljeda zaustavila da napravi dodatni iskorak. U tu skupinu donekle ulazi i Dario Špikić.

image

Martin Baturina i Bruno Petkovic

GORAN MEHKEK Cropix

Intrigantna će biti i vratarska odluka. Koliko, naime, doznajemo, Dinamo opciju aktiviranja klauzule Nikole Čavline iz Lokomotive ima do sredine svibnja, kada se briše mogućnost otkupa za 700 tisuća eura. Odluku, dakle, treba donijeti što prije: odlučiti se za Nevistića dugoročno ili i njega unovčiti i onda dati povjerenje Čavlini da preuzme "plavu" jedinicu. Kada smo kod Lokomotive, a naslanjajući se na Marićeve izjave, jasno je da Dinamo na Kajzerici još pikira Krivaka i Šotičeka - čekaju ih teški pregovori sa Šikićem - dok itekako razmišlja da prizna pogrešku s Pjacom (odšteta 1,5 mil. eura), te lomi Osijek oko Miereza. U domeni dolazaka, Dinamu je uvijek aktivna mogućnost povrataka HNL-ovaca (sondiranje terena oko Frigana, pa i Belje), ali čujemo da se adekvatna pojačanja ipak traže i vani. Tražene pozicije su sljedeće: lijevi stoper, lijevi bek, vezni igrač, oba krila i napadač. Sve to, jasno, ovisi i o odlaznim transferima i oslobađanju budžeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 13:28