SASA BURIC/CROPIX
ODLUKA ŽIVOTA

Trofejni hrvatski stručnjak na stolu ima ‘nemoralnu‘ ponudu: ‘Klub čeka rasplet događaja‘

Nijemci bacili sve na stol i žele odgovor. Nema “deadlinea”, ali jasno je da nema ni puno vremena
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. rujan 2021. 12:23

Dan nakon što je plasirana vijest da najuspješniji trener u povijesti hrvatskog taekwondoa, Toni Tomas, ima na stolu ponudu Njemačkog taekwondo saveza o preuzimanju njihove reprezentacije, može se konstatirati da u ovom trenutku život ide dalje. Sâm Tomas, potpisnik tri olimpijske medalje članova Marjana (bronce Lucije Zaninović u Londonu prije devet godina, zlata Matee Jelić i bronce Tonija Kanaeta u Tokiju prije nešto više od mjesec dana), u srijedu je bio u Zagrebu na primanju kod premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, zajedno s ostalim olimpijcima, koji su pridonijeli uspjesima u Tokiju s ukupno osam medalja.

Za to vrijeme u Marjanu je nastavljeno raditi po planu i programu. Veljko Laura, Kanaetov trener, ostao je u Splitu i vodio trening, jer ništa se ne smije prepustiti slučaju. On bi, prema našim informacijama, u petak trebao biti na primanju kod predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a u tom slučaju trening u Splitu vodit će - Toni Tomas. U Marjanu je, naime, odavno postavljena hijerarhija, pa iako je vijest o nemoralnoj ponudi iz Njemačke protresla klub, nitko ne gubi glavu.

image



SASA BURIC/CROPIX Cropix

Klub čeka rasplet

- Klub čeka rasplet događaja - rekao je glavni tajnik Marjana, Sandro Deak, koji je i sam nadgledao trening u srijedu.
U te četiri riječi (“klub čeka rasplet događaja”) toliko je toga rečeno i sakriveno. Od toga da je ponuda stvarna, a bilo ih je i prije, ali Tomasa nikada nisu ozbiljno zaintrigirale, do toga da u Marjanu doslovno ne znaju što bi se dogodilo da utemeljitelj kluba prelomi i krene put Njemačke. Jasno je da on nikada, ni pod najvećim mukama, ne bi raskinuo veze s klubom i hrvatskim taekwondoom. Bilo bi tu sigurno i benefita za sve strane, ali u ovom trenutku prevladava dojam da bi taj odlazak povukao mnoga pitanja.

Na primjer, kako funkcionirati bez Tonija Tomasa?

- Iskreno, milijun je upitnika - rekao je Deak.

- Svi mi u klubu znamo svoj posao i obavljamo ga najbolje što možemo. Kad u nečemu zapneš, onda je normalno da se obratiš Toniju. Nakon toga slijede razgovori, nekada i po buri i po kiši, na raznim mjestima znamo šetati satima tražeći najbolja rješenja. Tu se uvijek stavljaju sve karte na stol, a do sada je to sve donosilo rezultate. Odjednom ostati bez Tonija, bez obzira što Njemačka nije daleko i što bi on eventualno povremeno dolazio u Split, stvara te upitnike.

Deak ne zna ili ne želi reći, uopće nije bitno, kakvu ponudu sada Tomas ima na stolu. No, Deak zna da je Njemačka obećavajuća zemlja u taekwondou, makar u Tokiju nije osvojila ništa i nije imala nego jednog predstavnika. Hrvatska ih je imala maksimalna četiri. Njemačka ima mladih i talentiranih boraca, Njemačka je prihvatila puno izbjeglica sa svih strana svijeta, a Njemačka ima i boraca, koji će promijeniti državljanstvo da bi se natjecali na najvišoj razini u taekwondou.

Emotivna Matea Jelić

Usput, Njemačka je sagradila taekwondo centar vrijedan devet milijuna eura. Uz to, Njemačka kad se nečega ozbiljno prihvati, onda rijetko zakaže. Nije ni čudo da se Toni Tomas našao u limbu, ostati graditi u Splitu ono što je započeo daleke 2000. godine kao tinejdžer ili dokazati se i izvan granica Hrvatske, uz jednu sigurnost kakvu u Hrvatskoj nikada neće imati. Nije to odluka koju je lako donijeti, jer u tu odluku je upetljano još puno ljudi. Zlatna Matea Jelić ostala bi bez trenera, mentora, drugog oca...
Stoga se nemojte čuditi njenim emotivnim reakcijama na društvenim mrežama, ona ne može sakriti što bi njoj značilo ostati bez Tomasa. Ali, pokušajte se zamisliti u njenoj situaciji. Olimpijska je pobjednica, najbolja u svojoj kategoriji na svijetu i za većinu toga je zahvalna jednom čovjeku. Sada bi odjednom morala nastaviti bez njega, a Olimpijske igre u Parizu su već za tri godine.
Između toga su Europska i Svjetska prvenstva, kvalifikacije za Igre već su počele... Koliko god Marjan bio posložen, to je šok nad šokovima.

- Čekamo rasplet...

Nijemci su došli Tomasu, bacili sve na stol i žele odgovor. Nema “deadlinea”, ali jasno je da nema ni puno vremena. Toni Tomas je na potezu.

Linker
28. svibanj 2024 03:49